Ελλάδα – Λιβύη: Να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις


Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, υπογράμμισε πως κατά τη συνάντηση υπογράμμισε πως το τουρκοκλιβυκό μνημόνιο που άπτεται της οριοθέτησης της ΑΟΖ είναι άκυρο

Η κοινή βούληση για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης, εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Λίβυο ομόλογό του, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, Mohamed Khalil Issa, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής.

Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, με την οποία ξεκίνησε τις επαφές του στην Τρίπολη, ο Κώστας Φραγκογιάννης επισήμανε πως η επίσκεψή του γίνεται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του πρόεδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης στην Ελλάδα και έχει σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Εστιάζοντας στη συνάντηση, είπε πως παρακολούθησε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, ανέφερε πως ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις που άπτονται της πολιτικής διαδικασίας και των επικείμενων εκλογών, «που ελπίζουμε ότι θα γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου», όπως προσέθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε πως είχε μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, κυρίως σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την ενέργεια, τον τουρισμό, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Γνωστοποίησε ακόμα, πως η Ελλάδα ετοιμάζει μια επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη, «που πρόκειται να σχεδιαστεί τους επόμενους τρεις μήνες με μεγάλη λεπτομέρεια», προκειμένου να έχει επιτυχία μια δεύτερη επίσκεψή του μαζί με τους επιχειρηματίες στη Λιβύη.

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως κατά τη συνάντηση υπογράμμισε πως το τουρκοκλιβυκό μνημόνιο που άπτεται της οριοθέτησης της ΑΟΖ είναι άκυρο, διότι δεν διέπεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Απαντώντας σε ερώτηση λιβυκών μέσων ενημέρωσης για τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Λιβύης, ο κ. Φραγκογιάννης είπε πως η επιθυμία της Ελλάδας είναι να έρθουν κοντά οι δύο χώρες και οι δύο επιχειρηματικές κοινότητες, να έρθουν Έλληνες επιχειρηματίες στη Λιβύη, να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να ξεπεραστεί ακόμα και το επίπεδο που είχαν αναπτύξει στο παρελθόν.

Αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης, ο Κώστας Φραγκογιάννης είπε: «Ο Λίβυος υφυπουργός με καλωσόρισε και μου είπε ότι θα πρέπει να νιώθω σαν το σπίτι μου. Το αποδέχθηκα με χαρά και του είπα ότι η Λιβύη θα πρέπει να νιώθει για την Ελλάδα ότι είναι το δικό της βήμα στην ΕΕ. Είμαστε φίλοι, είμαστε στρατηγικοί συνέταιροι και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε και από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους».

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Mohamed Khalil Issa, χαιρέτισε την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, σημειώνοντας πως αυτό το βήμα παίζει μεγάλο ρόλο στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης.

Η Λιβύη και η Ελλάδα είναι φίλες χώρες, τόνισε και είπε πως «κατά τη συνάντηση ζητήσαμε να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι διπλωματικές σχέσεις».

Έκανε ακόμα γνωστό πως έθεσε κατά τη συνάντηση την πρόταση για την ίδρυση επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, εκτιμώντας πως η πρωτοβουλία θα προωθήσει την οικονομική δυναμική μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο χωρών, με έμφαση τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει. «Η Λιβύη και η Ελλάδα είναι φίλες χώρες. Ο ελληνικός και ο λιβυκός λαός έχουν διπλωματικές σχέσεις ήδη από το 1964. Έχει υπογραφεί μεγάλος αριθμός συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών σε αυτό το διάστημα. Υπάρχει αριθμός συμφωνιών που είναι σε ισχύ, όπως η συνεργασία και η εκπαίδευση προσωπικού στον τομέα του ηλεκτρισμού. Άλλη συμφωνία που είναι σε ισχύ είναι η συμφωνία για εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας-Λιβύης. Επίσης, υπάρχουν άλλες συμφωνίες στον τομέα της οικονομίας» ανέφερε.

Ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα

Ο Κώστας Φραγκογιάννης συναντήθηκε, στη συνέχεια με τον Λίβυο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ramadan Ahmed Boujenah. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης Ramadan Ahmed Boujenah εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης δεν είναι σημερινές, είναι διαχρονικές, επισήμανε ο Λίβυος αναπληρωτής πρωθυπουργός. Μιλώντας για τη σημασία των διαδοχικών επισκέψεων του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη χώρα του, είπε πως σημαίνει ότι είναι σημάδι ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Κώστα Φραγκογιάννη, τη χαρακτήρισε πολύ καλή και επισήμανε πως «εκφράσαμε τη στήριξή μας στην ανάπτυξη των σχέσεων».

Επίσης, υπογράμμισε πως εκφράστηκε η ανάγκη να επανασυγκληθεί η Μεικτή Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης.

Εστιάζοντας στους τομείς που η Λιβύη θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα, αναφέρθηκε στο εμπόριο, στην υγεία, στον τουρισμό, στην περιφερειακή σύνδεση, στην ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Φραγκογιάννης και Σμυρλής μετέβησαν στο υπουργείο Υγείας της Λιβύης, όπου συναντήθηκαν με τον Λίβυο υπουργό Υγείας Ali Ζenati.

Ακολούθως, παρακάθησαν σε γεύμα που θα τους παρέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Mohamed Khalil Issa.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντησή τους με τον επικεφαλής του οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων της Λιβύης (Libyan Investment Authority) Dr. Ali Mahmoud, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με οικονομικούς παράγοντες της Λιβύης (Libyan Businessmen Council, Privatization & Investment Board, Γενική Ένωση Επιμελητηρίων, Ένωση Βιομηχάνων Λιβύης, Γενική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Λιβύης GECOL).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ