Βάσεις 2021: Σε ποια πεδία ανεβαίνουν οι βάσεις – «Εκτοξεύονται» ξανά οι Ιατρικές σχολές


Βάσεις 2021: Εν αναμονή των βαθμολογιών βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελληνίων 2021 – Πού θα κινηθούν οι δημοφιλείς σχολές και ποια πεδία θα δουν άνοδο

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 9 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2021 θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr, ενώ οι βαθμοί θα σταλούν με sms σε όσους έχουν κάνει αίτηση έως την Τρίτη 6 Ιουλίου στο smsresults.minedu.gov.gr.

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2021

Άνοδο των βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων προβλέπει ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Άνοδο προβλέπει για τις ιατρικές σχολές, που πέρυσι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ βαθμολογίας αλλά και για τις χαμηλόβαθμες σχολές των τριών, τεσσάρων, πέντε και έξι χιλιάδων μορίων. Αυτές εκτίμησε ότι θα ανέβουν και θα πάνε για το 2ο και 4ο πεδίο τουλάχιστον στα 8.000 μόρια και για το 1ο και το 3ο, τουλάχιστον στα 9.000 μόρια.

Για τις μεσαίες στη βαθμολογία σχολές, όπως διευκρίνισε «δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουν βγει τα στατιστικά των επιδόσεων».

Φέτος είναι κρίσιμη η βαθμολογία, καθώς υπάρχει η βάση εισαγωγής που είναι ένας «κόφτης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης και «κάποια παιδιά δεν θα την περάσουν, άρα δεν θα έχουν και δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού».

Η βάση εισαγωγής ανέφερε πως έχει έναν περίπλοκο τρόπο υπολογισμού, καθώς το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να μην εξαρτάται η εισαγωγή των υποψηφίων από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων. «Ο υποψήφιος πρέπει να έχει γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων της Ελλάδας». Οπότε, όπως είπε, εάν οι υποψήφιοι δεν πήγαν καλά ο μέσος όρος θα είναι χαμηλός, οπότε και χαμηλότερη η βάση εισαγωγής.

Στο μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι θα δουν, όπως διευκρίνισε, μόνο τις σχολές που θα μπορούν να δηλώσουν με βάση τις βαθμολογικές τους επιδόσεις. Το αν θα πετύχουν στη σχολή που θέλουν ή όχι εξήγησε πως δεν εξαρτάται από τη βάση εισαγωγής αλλά από τα μόριά τους, γιατί “η ελάχιστη βάση εισαγωγής ο μόνος ρόλος που παίζει είναι εάν θα έχουμε δικαίωμα να δηλώσουμε ή όχι τη σχολή στο μηχανογραφικό.”

Η πρόβλεψή του για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ότι καθόσον τα θέματα φέτος ήταν σαφώς πιο εύκολα απ΄ότι πέρυσι, τα παιδιά θα έχουν γράψει καλύτερα. Εδώ όμως εξήγησε πως υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος «δεν γνωρίζουμε πόσο επηρεάστηκαν τα παιδιά από την πανδημία και πόσο καλά προετοιμάστηκαν για τις πανελλαδικές». Στην περίπτωση που ανταποκρίθηκαν θα έχουμε άνοδο των επιδόσεων που θα φέρει και άνοδο των βάσεων.

Η ανακατανομή που έκανε το υπουργείο Παιδείας από ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε Περιφέρεια, σημαίνει όπως επισήμανε ότι περίπου 1.200 παιδιά που θα σπούδαζαν στην πόλη τους θα υποχρεωθούν να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις και εκτίμησε πως “θα έχουμε και άνοδο στις βάσεις σε αυτές τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο «γόρδιος δεσμός» των μηχανογραφικών

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του «Νέου Φροντιστηρίου» κ. Ιωάννη Νταρίδη, ο οποίος έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις εν αναμονή των βαθμολογιών.

«Η φετινή εκπαιδευτική χρονιά μόνο φυσιολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι υποψήφιοι έμειναν για περισσότερο από έξι μήνες έγκλειστοι, ενώ η προετοιμασία τους συνεχιζόταν. Ψυχολογικά πιεσμένοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα θέματα των εξετάσεων των Πανελληνίων, ενώ οι θεματοδότες – στις περισσότερες περιπτώσεις – σεβάστηκαν την υπερπροσπάθεια των υποψηφίων και απέφυγαν τις «ακροβασίες» παλαιότερων ετών.

Έτσι τα θέματα κρίθηκαν από τους περισσότερους «βατά». Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα απολύτως. Μην ξεχνάμε ότι η χρονιά ήταν ιδιαίτερη και πιθανώς οι συνέπειές της δεν έχουν γίνει πλήρως φανερές.

Τα εύκολα ή δύσκολα θέματα κρίνονται σχεδόν αναγκαστικά εκ του αποτελέσματος. Προφανώς και όλοι οι υποψήφιοι/ες δε συμμετέχουν στην ίδια προετοιμασία, δεν έχουν κοινές προσλαμβάνουσες ή ακόμα και κοινό τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών κλπ. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα μας πουν πόσο πιο εύκολα ή πόσο πιο δύσκολα είναι τα θέματα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρονιάς.

Εκτός τούτων για πρώτη φορά εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Καταρχάς λόγω της επερχόμενης ΕΒΕ αποδυναμώνεται το φαινόμενο εισαγωγής υποψηφίων σε πανεπιστήμια με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Τα τμήματα των οποίων η περυσινή βάση κυμάνθηκε γύρω στα 5000 μόρια θα δυσκολευτούν να υποδεχτούν πρωτοετείς, εκτός και αν τελικά επιλεγούν από έναν απροσδόκητα υψηλό αριθμό υποψηφίων.

Προφανής στόχος η μείωση των εισακτέων, ήτοι εκτός των περίπου 20000 υποψήφιων που ούτως ή άλλως δεν περνούσαν τις πύλες των πανεπιστημίων, πρέπει να υπολογιστεί ένας ακόμα αριθμός ίσος ή και λίγο υψηλότερος των 20000. Συνολικά, δηλαδή, αναμένεται ότι δε θα εισαχθούν σε κανένα τμήμα περίπου 30000-40000 υποψήφιοι.

Δύσκολος, επομένως, και ο γρίφος των μηχανογραφικών. Η ανακοίνωση, άλλωστε, των βαθμολογιών αναμένεται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Όχι, όμως, για όλα τα μαθήματα, διότι ανέκαθεν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων ανακοινώνονταν αργότερα. Έτσι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλήρωσης των μηχανογραφικών αναμένεται να προσεγγίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Συμπέρασμα: ο/η υποψήφιος/α έχει την ανάγκη υποστήριξης μέχρι και το τελευταίο «κλικ» της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ