Ιράν Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του εμβολίου

Δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Εμβολίων Razi το παλαιότερο ινστιτούτο εμβολίων του Ιράν με ιστορία σχεδόν 100 ετών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων του Ιράν, Kianoush Jahanpour, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε 130 εθελοντές στην πρώτη του φάση. Το Razi COV-Pars είναι ένα εμβόλιο mRNA που ανακατασκευάζει ένα ακίνδυνο κομμάτι της πρωτεΐνης spike του ιού. Θα αξιολογηθεί τόσο υπό μορφή ένεσης όσο και εισπνοής στην πρώτη φάση της, με τα αποτελέσματα να αποφασίζουν το πρωτόκολλο τελικής χρήσης της.

Ο υπουργός Υγείας Saeed Namaki δήλωσε στο κοινό κατά την τελετή αποκάλυψης ότι το εμβόλιο μέχρι στιγμής έχει δείξει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και θα εμποδίσει τον παραλήπτη να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.  Ο υπουργός Γεωργίας Kazem Khavazi είπε ότι οι δοκιμές σε ζώα του εμβολίου ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από εννέα μήνες και οι δοκιμές διεξήχθησαν σε περίπου 500 ζώα.  Οι εξετάσεις σε 25 πιθήκους ήταν επίσης ένα πρωτοφανές ρεκόρ και ένα μεγάλο εγχείρημα κατά τη διάρκεια του οποίου μεγάλος αριθμός προσωπικού του ινστιτούτου Razi μολύνθηκε από τον ιό. Η είδηση ήρθε την ίδια ημέρα που το πρώτο εμβόλιο του Ιράν, το COVIran Barekat, ολοκλήρωσε την πρώτη του φάση σε ανθρώπινες δοκιμές που είδαν το εμβόλιο να χορηγείται σε 56 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού αξιωματούχων.

Οι ανθρώπινες δοκιμές για το τοπικό εμβόλιο δύο δόσεων έχουν ξεκινήσει στα τέλη Δεκεμβρίου και αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σε λιγότερο από ένα μήνα. Εν τω μεταξύ, η πρώτη αποστολή 10.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έφθασε στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα μόλις περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, στη Μόσχα ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης στο Ιράν. Το Ιράν καταπολεμά το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα COVID-19 στη Μέση Ανατολή, με πάνω από 58.000 ζωές να χάνονται και πάνω από 1,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here