Νότια Αφρική: Σταματά τον εμβολιασμό από την AstraZeneca

Η µελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, έδειξε ότι το εμβόλιο προσφέρει “ελάχιστη προστασία” έναντι ήπιων και µέτριων περιπτώσεων Covid-19. Η Νότια Αφρική έχει λάβει 1 εκατομμύριο δόσεις από το AstraZeneca εμβόλιο και επρόκειτο να ξεκινήσει τον εμβολιασμό ατόμων την επόμενη εβδομάδα.  Εν τω μεταξύ, ανέφερε, η κυβέρνηση θα προσφέρει εμβόλια τα οποία παρήγαγαν οι Johnson & Johnson και Pfizer τις προσεχείς εβδομάδες.

Ειδικοί αναφέρουν ότι τα εμβόλια ενδέχεται να επανασχεδιαστούν και να βελτιωθούν ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις νέες παραλλαγές σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, εάν είναι απαραίτητο. Πρώιμα αποτελέσματα  δείχνουν ότι το εμβόλιο της εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Νοτίου Αφρικής, ενώ η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο της παρέχει καλή προστασία έναντι της μετάλλαξης του ΗΒ που προσδιορίζεται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech προστατεύει από τις νέες παραλλαγές.

Το Πανεπιστήμιο Witwatersrand, το οποίο διενήργησε τη δοκιμή, ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή ότι το εμβόλιο AstraZeneca παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια-μέτρια μόλυνση από COVID- 19 από την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, σε πλήρη εφημερίδα που πρόκειται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα,  η AstraZeneca ανέφερε ότι κανένας από τους 2.000 συμμετέχοντες δεν έχει παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις σε σοβαρές ασθένειες, αν και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να ληφθεί οριστική απόφαση. Καθυστερώντας στον παγκόσμιο εμβολιασμό, η Νότια Αφρική έλαβε την πρώτη της παράδοση ενός εκατομμυρίου δόσεων τη Δευτέρα. Επιπλέον 500.000 δόσεις αναμένονται αυτό το μήνα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here