Καλοκαίρι Ζέστη Διακοπές: Πώς να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα


Καλοκαίρι Ζέστη Διακοπές: Η γνώση των βασικών στοιχείων της ασφάλειας των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα που μπορεί να είναι σοβαρές για ορισμένους. Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που επιβλέπει την ασφάλεια των τροφίμων έχει κυκλοφορήσει βασικές συμβουλές για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα αυτές τις διακοπές.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Τμήματος Γεωργίας, η τροφική ασθένεια μπορεί να προληφθεί με την πρακτική της υγιεινής των χεριών, χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ κρέατος και φρέσκων προϊόντων (ή να απολυμανθεί ένα ταμπλό) και να μαγειρευτούν και να αποθηκευτούν τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.

“Εάν ψήνετε στη σχάρα στο πικνίκ σας, θυμηθείτε να μαγειρέψετε ωμό κρέας και πουλερικά σε μια ελάχιστη ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία: αλεσμένα κρέατα (όπως λουκάνικο και μπιφτέκια) στους 160 βαθμούς Φαρενάιτ, 71.1111 Κελσίου ολόκληρα κομμάτια κρέατος (μπριζόλες) στους 145 βαθμούς Φαρενάιτ – 62.7778 Κελσίου με χρόνο ανάπαυσης τριών λεπτών και πουλερικά στους 165 βαθμούς Φαρενάιτ – 73.8889  Κελσίου”, συμβουλεύει η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Οποιαδήποτε απομεινάρια πρέπει να εισέλθουν στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, αλλά τα τρόφιμα που εκτίθενται σε θερμές θερμοκρασίες (όπως σε ένα αυτοκίνητο) θα πρέπει να καταψυχθούν εντός 1 ώρας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία συμβουλεύουν τέσσερα βήματα για την πτώση του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης: καθαρίστε, χωρίστε, μαγειρέψτε και ψήστε, που περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών, το ξέβγαλμα των προϊόντων, τον διαχωρισμό του ωμού κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των αυγών από άλλα τρόφιμα, ενώ ψωνίζετε και αποθηκεύετε, μαγειρεύετε τρόφιμα για να εξαλείψετε τα επιβλαβή μικρόβια και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα. Όταν χειρίζεστε κοτόπουλο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε δύο σετ λαβίδων και βεβαιωθείτε ότι ψήνετε το κοτόπουλο και στις δύο πλευρές, δήλωσε ο Fox Welper, εκτελεστικός σεφ ευεξίας με το πρόγραμμα Mayo Clinic Healthy Living.

Δεν χρειάζεται να ξεπλένετε το ωμό κοτόπουλο, είπε, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη διασταυρούμενη μόλυνση εάν ο νεροχύτης δεν έχει απολυμανθεί σωστά.

Συνιστά επίσης τη χρήση θερμομέτρου τροφίμων στο παχύτερο μέρος του κρέατος και ελέγξτε εάν τα θερμόμετρα βαθμονομούνται ή ευθυγραμμίζονται με τη θερμοκρασία δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το θερμόμετρο για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, είπε.

Τα πιάτα με βάση τη μαγιονέζα όπως η σαλάτα πατάτας και η σαλάτα ζυμαρικών πρέπει να διατηρούνται κρύα, συνέχισε ο Welper και πρόσθεσε ότι τα θαλασσινά είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και 2-3 ημέρες όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, με περίπου επτά ημέρες για μαγειρεμένο κοτόπουλο όταν ψύχεται και αποθηκεύεται σωστά.

Το CDC συμβουλεύει τέσσερα βήματα για τον περιορισμό του κινδύνου δηλητηρίασης από τα τρόφιμα: καθαρίστε, χωρίστε, μαγειρέψτε και ψήστε.

Σκοπεύετε να ταξιδέψετε αυτές τις διακοπές;

Μεταφέρετε τα τρόφιμα με ασφάλεια τοποθετώντας κρύα πιάτα σε ένα ψυγείο γεμάτο με πακέτα πάγου ή γέλης για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες των τροφίμων κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ -4.44444 Κελσίου.

Αποθηκεύστε τα ζεστά πιάτα σε σακούλες μόνωσης για να διατηρήσετε το φαγητό ζεστό στους 140 βαθμούς Φαρενάιτ – 60 Κελσίου.

Σύμφωνα με το CDC, ασθένεια που σχετίζεται με τα τρόφιμα εμφανίζεται μετά την κατάποση τροφής μολυσμένων με μικρόβια ή τοξικές ουσίες.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, στομαχικές διαταραχές ή ναυτία. Ενώ ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από μια ασθένεια που σχετίζεται με τα τρόφιμα, πιο σοβαρή ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, παιδιά κάτω των 5 ετών, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και σε μέλλουσες μητέρες.

Το CDC συνιστά να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό σε σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετός άνω των 102 βαθμών Φαρενάιτ – 38.8889 Κελσίου, επίμονη διάρροια που δεν βελτιώνεται μετά από τρεις ημέρες, υπερβολικός έμετος και αφυδάτωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ