Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και τα διλήμματα «Δεξιά – Αριστερά», «Πρόοδος – Συντήρηση»


Με ποια πολιτικά αφηγήματα θα κινηθούν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας;

Ένα γενικό συμπέρασμα από την προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Κουμουνδούρου ποντάρει στο δίλημμα «Δεξιά – Αριστερά» και ευελπιστεί να αλιεύσει από την λεγόμενη δεξαμενή του κέντρου ή καλύτερα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Βεβαίως η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφερε να στείλει την μεσαία τάξη στην αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια μεσαία τάξη που παραδοσιακά τροφοδοτούσε με μεγάλα ποσοστά την εκλογική δεξαμενή του Κέντρου… Συνεπώς το restart προς το κέντρο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξόχως δύσκολο να επιτευχθεί με όρους ριζοσπαστισμού ακόμα κι αν αυτός είναι ρεαλιστικός, όπως τον αποκάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας στη συνδιάσκεψη του κόμματος έδωσε μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα του κόμματός του για τα ζητήματα της οικονομίας, της εργασίας, της υγείας κ. ο. κ. Το κακό βέβαια είναι ότι στην Ελλάδα οι πολίτες ψηφίζουν όχι επί τη βάσει προγραμμάτων, αλλά υποσχέσεων και αφηγημάτων.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι ψήφοι διαμαρτυρίας προς τους κυβερνώντες και όχι ψήφοι εμπιστοσύνης προς την αντιπολίτευση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια… Αφήγημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο νωρίς, δυο χρόνια μετά τις εκλογές δεν υπάρχει… Επίσης σε ότι αφορά το δίλημμα Δεξιά – Αριστερά, ισχύει ότι «για το ταγκό χρειάζονται δύο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να παίξει σε αυτό το μοτίβο. Δεν το έκανε ούτε όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ, δεν πρόκειται να το κάνει ούτε τώρα. Για να περπατήσει το δίπολο πρέπει να φουντώσει κι από τις δυο πλευρές. Μάλιστα στη ΝΔ εκτιμούν ότι το δίλημμα «Δεξιά ή Αριστερά» έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, είναι όπως λένε… παλιακό.

Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι να αποδείξει ότι η ΝΔ δεν είναι συντηρητικό κόμμα και αυτό το πολεμάει από τη μέρα που ανέλαβε αρχηγός της γαλάζιας παράταξης. «… υπάρχει μια τάση οι νέοι να μην βλέπουν πάντα με μεγάλη συμπάθεια κεντροδεξιά, “συντηρητικά” κόμματα”. Η δική μου δουλειά είναι να τους πείσω ότι εμείς είμαστε το κατεξοχήν προοδευτικό κόμμα σήμερα.

Αν οι νέοι ταυτίζονται με την πρόοδο, οι νέες διαχωριστικές γραμμές σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το προοδευτικό κόμμα. Και αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται, ουσιαστικά, να κρατήσουμε πολιτικές που είναι από τη δεκαετία του ’80 είναι η πιο σκληρή συντήρηση» , τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στην Καθημερινή. Ουσιαστικά, έδωσε το αποτύπωμά του για την επομένη μέρα… Μην ξεχνάτε ότι οι Μητσοτάκηδες είναι από τα γεννοφάσκια τους κεντρώοι…

Συνεπώς το δίλημμα με το οποίο θα παίξει ο Μητσοτάκης θα είναι το «πρόοδος ή συντήρηση;».

«Η ΝΔ είναι η προβολή στο μέλλον για μια σύγχρονη χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σκιά του παρελθόντος, μια σκοτεινή σκιά…».

Αυτό ακριβώς θα είναι το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βεβαίως είναι πολύ νωρίς για εκλογικές αναλύσεις. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, κυρίως με την πανδημία… Όταν βγούμε στο ξέφωτο ασφαλείς, ο λαός θα αποφασίσει με καθαρό μυαλό…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ