Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή – Μειωμένος ο φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών


Οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα ανέρχονται στο 50% του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ τα χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι μειωμένα κατά 5% σε μέσα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και αντιστοιχούν σε λιγότερο φόρο κατά 14% περίπου σε σχέση με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του Ιουλίου 2020.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1.802.006 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.500.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Με βάση τα στατιστικά των εν λόγω δηλώσεων, το 27,89% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι χρεωστικό με το μέσο φόρο να ανέρχεται σε 607 ευρώ, το 16,65% πιστωτικό με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 205 ευρώ, ενώ το 55,46% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά.

Να σημειωθεί πως πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν υποβληθεί 3.756.566 φορολογικές δηλώσεις και από την τότε εκκαθάριση προέκυπτε πως το 32,24% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ήταν χρεωστικό με το μέσο φόρο να ανέρχεται σε 705 ευρώ, το 13,07% των εκκαθαριστικών ήταν πιστωτικό και το 54,51% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικά.

Στη μείωση των φορολογικών βαρών έχουν συμβάλει αφενός η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα εισοδηματικά κλιμάκια άνω των 20.000 ευρώ, η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις και αφετέρου η σημαντική μείωση την οποία υπέστησαν πέρυσι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα φορολογητέα εισοδήματα μεγάλου αριθμού φορολογουμένων

Έτσι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα φυσικά πρόσωπα είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, είτε καλούνται να πληρώσουν ποσά φόρων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εκλήθησαν να καταβάλουν πέρυσι, είτε καθίστανται δικαιούχοι είσπραξης επιστροφών φόρου.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021. Η καταβολή του φόρου πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Αυγούστου 2021, ενώ καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη των έξι επόμενων μηνών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ