Αδιαφανές το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του Λουξεμβούργο – Τι αποκαλύπτουν τα ΟpenLux

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής για τις φορολογικές πρακτικές του, που επιτρέπουν σε πλούσιους από όλο τον κόσμο να φοροδιαφεύγουν

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που ονομάζεται «OpenLux» και δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες -επτά χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των LuxLeaks-, προκύπτει πως 9 στις 10 εταιρείες που είναι καταχωρημένες στο Μεγάλο Δουκάτο ανήκουν σήμερα σε ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι της χώρας και 1 στις 3 επιχειρήσεις συμμετοχών διαθέτει πιστωτικούς λογαριασμούς, επωφελούμενη του φορολογικού καθεστώτος που ισχύει στη χώρα.

Το οικονομικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 6,5 τρισ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε υπεράκτιες εταιρείες στο Λουξεμβούργο, δηλαδή πάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ το 2019 της χώρας αυτής των 600.000 κατοίκων.

«Αυτές οι εταιρείες φαντάσματα χωρίς γραφεία και υπαλλήλους δημιουργήθηκαν από δισεκατομμυριούχους, πολυεθνικές, ασχολούμενους με τον αθλητισμό, καλλιτέχνες, υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους, ακόμη και βασιλικές οικογένειες», γράφει η Le Monde. «Σε μια έκταση 2.586 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Τάιγκερ Γουντς και η οικογένεια Hermes «συναντούν» τη Σακίρα και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Εκατοντάδες πολυεθνικές (LVMH, Kering, KFC, Amazon…) έχουν ανοίξει εκεί φορολογικές θυγατρικές», σημειώνει.

Η OpenLux αποκαλύπτει πως αμφιλεγόμενα ποσά, ύποπτα ότι προήλθαν από εγκληματικές δραστηριότητες που βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικών ερευνών, απορροφήθηκαν στο Λουξεμβούργο. «Είναι η περίπτωση εταιρειών που συνδέονται με την ιταλική Μαφία, τη Ντράγκετα, και τον ρωσικό υπόκοσμο», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Το 2014, έρευνα (LuxLeaks) είχε αποκαλύψει ελκυστικές φορολογικές συμφωνίες που είχε προσφέρει το Λουξεμβούργο σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Αυτήν τη φορά, η OpenLux χρησιμοποιεί την 4η Κοινοτική Οδηγία που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018, η οποία προβλέπει τη δημιουργία δημόσιου μητρώου των πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών σε κάθε κράτος μέλος.

Είναι αυτό το νέο μητρώο των πραγματικών ιδιοκτητών των επιχειρήσεων που έχουν καταχωρηθεί στο Μεγάλο Δουκάτο που χρησιμοποιείται ως βάση της νέας έρευνας.

Όμως, σύμφωνα με την OpenLux, το 1/3 περίπου των λογαριασμών εταιρειών δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν, τις πιο πολλές φορές επειδή δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, και μόνο οι μισοί από τους ιδιοκτήτες των εταιρειών κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αντέδρασε στις δημοσιοποιήσεις αυτές, λέγοντας πως η χώρα σέβεται πλήρως όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και της διαφάνειας και εφαρμόζει όλα τα κοινοτικά και διεθνή μέτρα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να καταπολεμήσει τη φορολογική κατάχρηση και τη φοροδιαφυγή.

Ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχουν προσώρας ταυτοποιήσει καμία επιβλαβή φορολογική πρακτική στο Λουξεμβούργο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σημειώνει την έρευνα αυτή που έκανε ο Τύπος. «Οι έρευνες αυτές είναι προφανώς σημαντικά στοιχεία πληροφόρησης που ωθούν σε αλλαγές εκθέτοντας τις αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν στο σύστημα», ανέφερε.

Βουλευτές και ΜΚΟ κατήγγειλαν ωστόσο την αδράνεια των αρχών.

«Έξι χρόνια μετά τα LuxLeaks, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Προφανώς, η ΕΕ αρνείται να κατατάξει το Λουξεμβούργο στους φορολογικούς παραδείσους», κατήγγειλε η Μανόν Ομπρί, ευρωβουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας.

Η OpenLux «δείχνει πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι δισεκατομμυριούχοι επωφελούνται από τους φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να φοροδιαφύγουν. Το αληθινό σκάνδαλο είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη», σχολίασε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here