Σεξ Φύλα: Τι σκέφτονται άνδρες και γυναίκες όταν κάνουν σεξ

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, προσφέρει εκτενή ματιά στο τι σκέφτονται οι άνδρες και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, πρακτικές ανησυχίες όπως “ελπίζω να μην μείνω έγκυος” και “μπορεί ο συγκάτοικος να μας ακούσει;” είναι πρωταρχικοί παράγοντες απόσπασης της προσοχής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και για τα δύο φύλα.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες ανησυχούν σε ίσες αναλογίες για τις συναισθηματικές συνέπειες κατά τη διάρκεια της πράξης. “[Αυτό] είναι ένα προκλητικό εύρημα”, λέει ο Chris Watson, ψυχολόγος του Οντάριο, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη. “Το κοινό μπορεί να περιμένει από τις γυναίκες να είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες συναισθηματικές ανησυχίες, αλλά δεν βρήκαμε καμία διάκριση μεταξύ των φύλων”.

Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, δύο κατηγορίες σκέψεων που δομούν οι σύντροφοι κατά τη σεξουαλική πράξη. Πρόκειται για την περίπτωση που κανείς “βγαίνει” νοητά έξω από το σώμα του, είτε προκειμένου να κρίνει την απόδοσή του, είτε διότι έχει ανησυχίες για την εικόνα του σώματος του. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η περίπτωση της έξωθεν θέασης για σκοπούς αξιολόγησης της επίδοσης είναι πιο συχνή στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την εμφάνισή τους.

Παρόλο που δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος και οι άνδρες αντιμετωπίζουν περισσότερες σκέψεις αναφορικά με τη σεξουαλική τους απόδοση, η έρευνα αναδεικνύει ότι η διαφορά στις σκέψεις μεταξύ των φύλων είναι ελαφρώς λιγότερο έντονη από ό,τι στο παρελθόν.

Ειδικότερα, η έρευνα του Watson αναπαράγει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006. Στην τρέχουσα μελέτη, περισσότερες γυναίκες ανέφεραν προβλήματα απόδοσης, από ό,τι στο προηγούμενο πείραμα. Όπως εξηγεί ο Watson, αυτό είναι δυνατό να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι σήμερα “θα μπορούσε να υπάρχει μια αναμενόμενη προσδοκία ότι οι γυναίκες θα είναι πιο σεξουαλικά ειδικευμένες». Τέλος, οι άνδρες ανέφεραν επίσης περισσότερες ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος από ότι στην παρελθούσα έρευνα, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την αυξημένη μιντιακή εστίαση σε θέματα ανδρικής περιποίησης και εμφάνισης.


Ωστόσο, αυτό που έχει τελικά τη μεγαλύτερη σημασία, λέει ο Watson, δεν είναι το είδος της σκέψης που οι σύντροφοι παράγουν, αλλά το πώς οι σκέψεις γίνονται αντιληπτές από τα ίδια τα άτομα. Κι αυτό διότι, εκείνοι που αντιδρούν άμεσα σε μια ανεπιθύτητη σκέψη με άγχος έχουν, επίσης, τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Το κόλπο, λοιπόν, δεν είναι να καταστείλετε τις σκέψεις που προκαλούν άγχος – εξάλλου ο εγκέφαλός μας δεν σβήνει κατά τη διάρκεια του σεξ -, αλλά να παραμείνετε ήρεμοι όταν σας επισκέπτονται ανεπιθύμητες σκέψεις και να εστιάσετε ξανά στην απόλαυση της εμπειρίας. Εάν οι φευγαλέες συναισθηματικές ανησυχίες υπαινίσσονται κάτι βαθύτερο, δοκιμάστε να επανεξετάσετε τις σκέψεις σας την επόμενη μέρα, όταν θα είστε πλήρως ντυμένοι, προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες να σας προκαλέσουν άγχος ή δυσφορία την επόμενη φορά που θα κάνετε σεξ.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here