Κορωνοϊός ΗΠΑ: Εώς και 45% πιο μεταδοτικό το μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα περιστατικά μιας πιο μεταδοτικής μεταλλαγής του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως επισημαίνει η έρευνα ενδέχεται να υπάρχει ήδη σημαντική μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους μέσα στη χώρα. Παρόλο που η μετάλλαξη B.1.1.7  – καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο – εντοπίζεται σήμερα σε σχετικά χαμηλή συχνότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έκθεση αναφέρει ότι διπλασιάζεται κάθε μισή εβδομάδα.

Παρόμοια αύξηση παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες. Η έκθεση εκτιμά ότι αυτή η μετάλλαξη είναι 35-45% πιο μεταδοτική από τα στελέχη που είχαν ως τώρα εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και διπλασιάζεται κάθε 10 ημέρες.

Τον περασμένο μήνα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προέβλεψαν ότι το στέλεχος B.1.1.7 θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το μήνα Μάρτιο του 2021. Οι ερευνητές υπολογίζουν δε, ότι ο ιός είναι περίπου 50% πιο μεταδοτικός από στελέχη που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρόμοια πορεία με άλλες χώρες, όπου το [στέλεχος] B.1.1.7 έγινε γρήγορα η κυρίαρχη μετάλλαξη του SARS-CoV-2, απαιτώντας άμεση και αποφασιστική δράση για την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τον κορωνοϊό”, έγραψαν οι ερευνητές.

Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις μόλυνσης που καταγράφηκαν στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, πολλές περιπτώσεις μολύνσης από το στέλεχος Β.1.1.7 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανέφεραν πρόσφατα διεθνή ταξίδια, πρόσθεσε η έκθεση, υποδηλώνοντας ότι “υπάρχει σημαντική εσωτερική μετάδοση της μετάλλαξης Β.1.1.7”. 

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, είναι μια συνεργασία ερευνητών από διάφορα ιδρύματα και την εταιρεία Helix, η οποία είναι ένα από τα εμπορικά, ακαδημαϊκά και δημόσια εργαστήρια υγείας που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με μεταλλάξεις του κορωνοϊού με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Χωρίς “αποφασιστική και άμεση δράση για τη δημόσια υγεία”, νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού “πιθανότατα θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στις ΗΠΑ εντός λίγων μηνών”, καταλήγουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here