Διατροφή Άγχος: Η διατροφή που μειώνει το άγχος

Εάν αισθάνεστε άγχος, είναι φυσικό να αναζητάτε ιδέες για ανακούφιση. Ενώ οι περιστασιακές καταστάσεις άγχους είναι δύσκολο να αποφευχθούν, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταστάσεων, όπως καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη. Εδώ θα βρείτε 3 τροφές που ανακουφίζουν από το άγχος.

1. Γλυκοπατάτες

Η κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά υδατανθράκων, όπως οι γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης ή ορμόνης του στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε υπέρβαρες γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες με πυκνά θρεπτικά συστατικά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από εκείνες που ακολούθησαν μια τυπική αμερικανική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι γλυκοπατάτες είναι ένα φαγητό, γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την απόκριση στο στρες, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο.

2. Αυγά

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως πολυβιταμίνη της φύσης λόγω του εντυπωσιακού τους θρεπτικού προφίλ. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για μια υγιή απόκριση στο στρες. Επιπλέον, τα αυγά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε λίγα μόνο τρόφιμα. Η χολίνη έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να προστατεύσει από το στρες.

3. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα θρεπτικό βότανο που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά – ενώσεις που εξουδετερώνουν ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του στρες και του άγχους. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία συχνά είναι υψηλή σε άτομα με χρόνιο στρες. Επιπλέον, ο μαϊντανός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here