Υγιεινή Διατροφή: Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε υγιεινά

Η υγιεινή διατροφή σημαίνει επίσης την αντικατάσταση τροφίμων που περιέχουν trans λιπαρά, πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη με πιο θρεπτικές επιλογές.

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή απολαμβάνετε πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η οικοδόμηση ισχυρών οστών, η προστασία της καρδιάς, η πρόληψη ασθενειών και η τόνωση της διάθεσης.

Υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η American Heart Association (AHA) δηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ζουν με κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση, προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί έως και το 80% των πρόωρων καρδιακών παθήσεων και των διαγνώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και υγιεινή διατροφή.

Οι τροφές που τρώνε οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και να διατηρήσουν την καρδιά τους υγιή.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.

Η παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνσή τους για τη μείωση της πιθανότητας αυτής της ασθένειας.

Πολλά φυτοχημικά που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και οι βιταμίνες A, C και E.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, μολονότι οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι ασαφείς, υπάρχουν εργαστηριακές και ζωικές μελέτες που συνδέουν ορισμένα αντιοξειδωτικά με μειωμένη συχνότητα βλάβης των ελεύθερων ριζών λόγω καρκίνου.

Καλύτερη διάθεση

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν μια στενή σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης.

Το 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να προκαλέσουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης και κόπωσης.

Μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο περιλαμβάνει πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε αναψυκτικά, κέικ, λευκό ψωμί και μπισκότα. Τα λαχανικά, τα ολόκληρα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο.

Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει συμπτώματα κατάθλιψης, η συζήτηση με ένα γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει.

Βελτιωμένη υγεία του εντέρου

Το παχύ έντερο είναι γεμάτο από φυσικά βακτήρια, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και την πέψη.

Ορισμένα στελέχη βακτηρίων παράγουν επίσης βιταμίνες Κ και Β, οι οποίες ωφελούν το παχύ έντερο. Αυτά τα στελέχη βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων και ιών.

Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος μεταβάλλει τα μικρόβια του εντέρου, αυξάνοντας τη φλεγμονή στην περιοχή.

Ωστόσο, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχει ένα συνδυασμό πρεβιοτικών και προβιοτικών που βοηθούν τα καλά βακτήρια να ευδοκιμούν στο παχύ έντερο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here