16 Απριλίου 2024

Διατροφή : Τροφές που κάνουν καλό στα μάτια σας


Μια ισορροπημένη διατροφή δημιουργείται καλύτερα με μια ποικιλία πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών. Προσπαθήστε να φάτε ένα ουράνιο τόξο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, ενσωματώνοντας πολλούς τύπους τροφίμων σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία, περιέχουν κορεσμένα λίπη ή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Εδώ είναι  τα καλύτερα τρόφιμα για τα μάτια σας. Τα περισσότερα είναι γενικά διαθέσιμα όλο το χρόνο και σε λογική τιμή. Μπορείτε να τα απολαύσετε μόνοι τους ή σε πιο σύνθετες συνταγές.

 Ψάρια
  • Τα ψάρια, ιδιαίτερα ο σολομός, μπορεί να είναι ένα υπέροχο φαγητό για κατανάλωση για την υγεία των ματιών. Ο σολομός και άλλα ψάρια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι «υγιή» λίπη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλουν στην οπτική ανάπτυξη και την υγεία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε τα ψάρια στο γεύμα σας μερικές ημέρες την εβδομάδα. Όταν αγοράζετε σολομό, επιλέξτε μια άγρια ​​εκδοχή αντί για σολομό εκτροφής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σολομός που εκτρέφεται σε φάρμαπερισσότερο κορεσμένο λίπος  και λιγότερα ωμέγα-3 από τον σολομό άγριου.Ο σολομός, και τα περισσότερα ψάρια, μπορούν να ψηθούν ή να ψηθούν. Δοκιμάστε να το καρυκεύσετε με φρέσκα βότανα, λεμόνια και αλάτι και πιπέρι για ένα απλό και νόστιμο δείπνο.
 Αυγά
  • Τα αυγά είναι ένα υπέροχο φαγητό για την υγεία των ματιών. Οι κρόκοι περιέχουν βιταμίνη Α, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρο, που είναι όλα ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α προστατεύει τον κερατοειδή. Ο κερατοειδής είναι η επιφάνεια του ματιού. Λουτεΐνη και ζεαξανθίνηχαμηλώστε την πιθανότητα να πάρετε σοβαρές παθήσεις των ματιών, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην υγεία του αμφιβληστροειδούς. Ο αμφιβληστροειδής είναι το πίσω μέρος του ματιού. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης τα μάτια να βλέπουν τη νύχτα.
  • Τα αυγά είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστα και μπορούν να λειτουργήσουν για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Ένας απλός τρόπος για να απολαύσετε τα αυγά είναι να βράσετε σκληρά. Δοκιμάστε τα σε σαλάτες και σάντουιτς. Μπορείτε ακόμη και να φάτε ένα σκληρό αυγό για ένα σνακ.

  • Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, είναι γενικά καλό για την υγεία των ματιών. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη προστατεύει από ασταθή μόρια που στοχεύουν υγιή ιστό. Η κατανάλωση τακτικών ποσοτήτων βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία καθώς και του καταρράκτη. Θα πρέπει να στοχεύετε σε περίπου 22 διεθνείς μονάδες (IU) ή 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα. Μία μερίδα αμύγδαλων είναι περίπου 23 καρύδια, ή ¼ φλιτζάνι, και έχει 11 IU. Άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι που περιέχουν βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν ηλιόσπορους, φουντούκια και φιστίκια.
  • Μπορείτε να απολαύσετε αμύγδαλα ως σνακ ανά πάσα στιγμή. Είναι επίσης νόστιμα στο πρωινό σας δημητριακά, γιαούρτι ή σε σαλάτες. Απλώς θυμηθείτε να παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας. Τα αμύγδαλα έχουν πολλές θερμίδες, οπότε προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη σε μία έως δύο μερίδες την ημέρα.

Ακολουθεί βίντεο για καλή διατροφή

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ