Κορωνοϊός μόλυνση ΗΠΑ: Μηχανιστικό μοντέλο υπολογίζει το εύρος του κινδύνου

Κορωνοϊός μόλυνση ΗΠΑ: Ένα νέο πλαίσιο μηχανικής μάθησης χρησιμοποιεί αναφερόμενα αποτελέσματα δοκιμών και ποσοστά θανάτου για τον υπολογισμό των εκτιμήσεων του πραγματικού αριθμού των τρεχουσών μολύνσεων COVID-19 και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και στις 50 χώρες. Οι Jungsik Noh και Gaudenz Danuser του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE.

Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας, πολιτείες των ΗΠΑ και πολλές χώρες ανέφεραν καθημερινά μετρήσεις μολύνσεων και θανάτων COVID-19 που επιβεβαιώθηκαν με δοκιμές. Ωστόσο, πολλές μολύνσεις δεν εντοπίστηκαν, με αποτέλεσμα την υπομέτρηση του συνολικού αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή – μια σημαντική μέτρηση για την καθοδήγηση των προσπαθειών δημόσιας υγείας.

Τώρα, ο Noh και ο Danuser έχουν αναπτύξει ένα υπολογιστικό μοντέλο που χρησιμοποιεί στρατηγικές μηχανικής μάθησης για να εκτιμήσει τον πραγματικό ημερήσιο αριθμό των τρεχουσών λοιμώξεων και για τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και τις 50 πιο μολυσμένες χώρες. Για να γίνει ο υπολογισμός, το μοντέλο βασίζεται σε προηγούμενες δημοσιευμένες πανδημικές παραμέτρους και διαθέσιμα στο κοινό καθημερινά δεδομένα σχετικά με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και θανάτους. Οι απεικονίσεις αυτών των ημερήσιων εκτιμήσεων διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο.

Οι εκτιμήσεις του μοντέλου δείχνουν σοβαρή υποτίμηση των περιπτώσεων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Ο σωρευτικός αριθμός των πραγματικών περιπτώσεων σε 9 από τις 50 χώρες εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον πέντε φορές υψηλότερος από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις του αθροιστικού αριθμού των πραγματικών περιπτώσεων εντός των κρατών ήταν σύμφωνες με τα αποτελέσματα μιας μελέτης δοκιμής αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκε σε 46 πολιτείες.

Οικόπεδο που απεικονίζει εκτιμώμενες ενεργές περιπτώσεις για την πίστωση των ΗΠΑ: Εικόνες από τον Jungsik Noh μέσω του GitHub (https://github.com/JungsikNoh/COVID19_Estimated-Size-of-Infectious-Population) (CC-BY 4.0, creativecommons.org/licenses/by /4.0/)

Για ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το 20% του συνολικού πληθυσμού έχει υποστεί λοίμωξη . Από τις 31 Ιανουαρίου 2021, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ –συμπεριλαμβανομένης της Πενσυλβανίας, της Αριζόνα και της Φλόριντα– έχουν επί του παρόντος ενεργές υποθέσεις που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας. Στην Ουάσινγκτον, τα ενεργά περιστατικά εκτιμήθηκαν ότι ήταν το ένα τοις εκατό του πληθυσμού εκείνη την ημέρα.

Κοιτώντας μπροστά, το μοντέλο εκτιμά τις τρέχουσες μετρήσεις περιπτώσεων COVID-19 μέσα σε κοινότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των επαφών και άλλων προσπαθειών δημόσιας υγείας. Οι συγγραφείς προσθέτουν: “Δεδομένου ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου στη μέση της πανδημίας, τα εκτιμώμενα μεγέθη των τρεχουσών λοιμώξεων σε αυτήν τη μελέτη παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τον προσδιορισμό της περιφερειακής σοβαρότητας του COVID-19 που μπορεί να παραπλανηθεί από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here