Παπαϊωάννου στο Newsbomb: Υπάρχει κίνδυνος κι άλλων μεταλλάξεων αν δεν υπάρξει μαζικός εμβολιασμός


Ο επεμβατικός καρδιολόγος και διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Σπύρος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο  Newsbomb.gr, τόνισε, πως η μόνη άμυνα την δεδομένη στιγμή είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένου και των εφήβων, απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα.

Ο καρδιολόγος Σπύρος Παπαϊωάννου εκτίμησε ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένου και των εφήβων, ειδάλλως, όπως είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης κι άλλων μεταλλάξεων.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια μετάλλαξη που προέρχεται από την Ινδία και είναι πιο επιθετική από τις υπάρχουσες, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η μόνη άμυνα την δεδομένη στιγμή είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένου των εφήβων».

Τόνισε δε ότι «υπάρχουν κλινικές μελέτες που έγιναν σε άτομα 15 ετών και άνω».

Ερωτηθείς για το αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση η απόφαση για εθελοντικό εμβολιασμών των 15-17 ετών, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι «είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ίσως θα πρέπει, ειδικά για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, να γίνει υποχρεωτικός», αναφέροντας τα παραδείγματα των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών.

Σχετικά με τις μάσκες, είπε ότι «εάν υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και αύξηση του επιπολασμού της νόσου λόγω της μετάλλαξης Δέλτα (κάτι που είναι αναμενόμενο), υπάρχει μεγάλος φόβος και ίσως είναι αναγκαίο να γυρίσουμε στην προτέρα κατάσταση με υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους».

«Εκτιμώ ότι αυτή την ώρα η ατομική ευθύνη παίζει πρωτεύοντα ρόλο και η σοβαρότητα που πρέπει να επιδείξουν όλοι οι πολίτες είναι καθοριστική για την εξέλιξη της πανδημίας» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΝΝΑ είπε ότι «πρέπει να τονίσουμε ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας καλύπτουν τις μεταλλάξεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εάν δεν υπάρξει μαζικός εμβολιασμός σε όλο τον πλανήτη, υπάρχει ο κίνδυνος και άλλων μεταλλάξεων».

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι ο Sars-Cov2 αμύνεται σθεναρά και μεταλλάσσεται εύκολα, γι’ αυτό και το μόνο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός του οποίου τα οφέλη είναι πολλαπλασίως περισσότερα σε σχέση με τις ελάχιστες παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Άλλωστε στην ιατρική όπως και στη ζωή τίποτα δεν είναι απόλυτο», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ