Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί έφυγαν νύχτα από το Μπαγκράμ χωρίς να ενημερώσουν, λέει ο νέος διοικητής


Ο στρατηγός Ασαντουλάχ Κοχιστανί είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν από τη βάση του Μπαγκράμ στις 3 τα ξημερώματα και οι αφγανικές δυνάμεις το διαπίστωσαν ώρες μετά.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν από την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ- εξαιρετικά σημαντική μέχρι πρότινος βάση τους στο Αφγανιστάν- μέσα στη νύχτα, χωρίς να ενημερώσουν τους Αφγανούς, ανέφερε ο νέος διοικητής της βάσης.

Ο στρατηγός Ασαντουλάχ Κοχιστανί είπε στο BBC ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Μπαγκράμ στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) την Παρασκευή και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις το διαπίστωσαν αυτό ώρες μετά.

Το Μπαγκράμ επίσης περιλαμβάνει μια φυλακή στην οποία φέρονται να βρίσκονται μέχρι και 5.000 κρατούμενοι Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται πως οι Ταλιμπάν προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στο Αφγανιστάν καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονται.

Ο Κοχιστανί είπε τη Δευτέρα πως οι αφγανικές δυνάμεις αναμένουν επίθεση των Ταλιμπάν στο Μπαγκράμ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βάση είπε πως λαμβάνει αναφορές ότι γίνονται ήδη κινήσεις σε κοντινές περιοχές. «Ξέρετε, εάν συγκριθούμε με τους Αμερικανούς, υπάρχει μεγάλη διαφορά…μα σύμφωνα με τις δυνατότητές μας…προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και να προστατέψουμε και υπηρετήσουμε τον λαό όσο περισσότερο γίνεται».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως είχαν εκκενώσει το Μπαγκράμ, στην πράξη ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική τους επιχείρηση στο Αφγανιστάν πριν την επίσημη προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ερωτηθείς από το Associated Press για τη νυχτερινή απόσυρση από τη βάση, ο συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ, εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, παρέπεμψε σε ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν συντονίσει την αποχώρησή τους από διάφορες βάσεις με την αφγανική ηγεσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν εδάφη με ταχείς ρυθμούς καθώς οι Αφγανοί αποχωρούν, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές στην ύπαιθρο και περικυκλώνοντας κάποιες μεγαλύτερες πόλεις.

Ο έλεγχος του Μπαγκράμ περνά σε μια πολύ χειρότερα εξοπλισμένη δύναμη, που αναμένεται να δυσκολευτεί να την υπερασπιστεί απέναντι στους Ταλιμπάν.

Ο Κοχιστανί έχει περίπου 3.000 στρατιώτες – πολύ λιγότερους από τις δεκάδες χιλιάδες των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί στο παρελθόν.

Περίπου 1.000 Αφγανοί στρατιώτες που μάχονταν κατά των Ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας πέρασαν τα σύνορα με το Τατζικιστάν τη Δευτέρα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για τις δυνατότητες των αφγανικών δυνάμεων.

Το Μπαγκράμ είχε κατασκευαστεί από τους Αμερικανούς για το Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1950, πριν πέσει στα χέρια των Σοβιετικών κατά την εισβολή τους το 1979. Αργότερα πέρασε στον έλεγχο της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αφγανικής κυβέρνησης και μετά μιας κυβέρνησης μουτζαχεντίν, πριν περάσει στους Ταλιμπάν όταν πήραν την εξουσία στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Όταν εισέβαλαν οι ΗΠΑ το 2001, έδιωξαν τους Ταλιμπάν και κατέλαβαν τη βάση, αναβαθμίζοντας και μεγαλώνοντάς την.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ