Καρδιακή Ανεπάρκεια Διατροφή: Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλυτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμα μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση δεδομένων διατροφής (από τρεις μεγάλες μελέτες) που πραγματοποίησε η American Heart Association.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, στο περιοδικό AHA Circulation: Heart Failure, ανέλυσε διατροφικές πληροφορίες από την μελέτη Framingham Heart, που ξεκίνησε το 1948 και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα χωρίς διάγνωση καρδιακών παθήσεων που ζούσαν στο Framingham της Μασαχουσέτης. Η μελέτη παρακολούθησε αυτούς τους ανθρώπους και τους απογόνους τους για 72 χρόνια, δηλαδή τρεις γενιές.

Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε αναλυτικά εργαλεία για να συγκρίνει τα δεδομένα της Framingham Heart Study με άλλες δυο μελέτες (Atherosclerosis Risk in Communities Study και Cardiovascular Health Study – 10ετής μελέτη καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες άνω των 65 ετών).

Συνολικά, οι 3 μελέτες παρείχαν διατροφικές πληροφορίες για περισσότερους από 21.000 ενήλικες Αμερικανούς. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ, η ανάλυση ανέδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας με την πάροδο του χρόνου μειώθηκε μεταξύ 5% και 12% για κάθε φλυτζάνι καφέ που καταναλώνεται τη μέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις μελέτες Framingham Heart και Cardiovascular Health.

Από την ανασκόπηση της μελέτης Atherosclerosis Risk in Communities προκύπτει ότι: ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας παρέμενε ο ίδιος όταν οι συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου καφέ ή έπιναν ένα μόνο φλυτζάνι καφέ την ημέρα. Αλλά όταν οι άνθρωποι έπιναν δύο ή περισσότερα φλυτζάνια μαύρο καφέ την ημέρα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά περίπου 30%, σύμφωνα με την ανάλυση.

«Αν και δεν είναι σε θέση να αποδείξουν την αιτιότητα, είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι τρεις μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και ότι ο καφές μπορεί να είναι μέρος ενός υγιούς μοντέλου διατροφής, εάν καταναλώνεται χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως η κρέμα», δήλωσε η διαιτολόγος Penny Kris-Etherton, τέως πρόεδρος της επιτροπής Lifestyle and Cardiometabolic Health Council Leadership της American Heart Association. Επιπλέον, η ανάλυση διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ καφέ χωρίς καφεΐνη και αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here