Αποφεύγει τις ρομαντικές σχέσεις: Πώς να αναγνωρίσεις αυτή την προσωπικότητα

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Αποφευκτική Διαταραχή Προσωπικότητας αναφέρεται σε ένα διαδεδομένο πρότυπο κοινωνικής αναστολής, αίσθησης ανεπάρκειας και υπερευαισθησίας σε αρνητικές κρίσεις σε διάφορα πλαίσια, όπως υποδεικνύεται από τέσσερα (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα.

  • Αποφεύγει τις επαγγελματικές δραστηριότητες που συνεπάγονται σημαντική διαπροσωπική επαφή λόγω φόβων κριτικής, αποδοκιμασίας ή απόρριψης.
  • Είναι απρόθυμο να εμπλακεί με ανθρώπους εκτός αν είναι βέβαιο ότι είναι αρεστές.
  • Δείχνει συγκράτηση μέσα σε προσωπικές σχέσεις λόγω του φόβου του να ντροπιαστεί ή να γελοιοποιηθεί.
  • Ασχολείται με την κριτική ή την απόρριψη σε κοινωνικές καταστάσεις.
  • Αναστέλλεται σε νέες διαπροσωπικές καταστάσεις λόγω συναισθήματος ανεπάρκειας.
  • Θεωρεί τον εαυτό του κοινωνικά ανίκανο, προσωπικά μη ελκυστικό ή κατώτερο από άλλους.
  • Είναι ασυνήθιστα απρόθυμο να αναλάβει προσωπικά ρίσκα ή να αναλάβει νέες δραστηριότητες επειδή μπορεί να αποδειχθούν ντροπιαστικές.

Οι περιορισμοί που τίθενται σε μια ρομαντική σχέση στην οποία ο σύντροφός σας έχει μια προσωπικότητα που αποφεύγει είναι χρόνιοι και σοβαροί. Ενώ το χρυσό πρότυπο μιας ρομαντικής σχέσης περιλαμβάνει συναισθηματική οικειότητα και ισότητα, οι σχέσεις με την προσωπικότητα που αποφεύγει είναι εξαιρετικά διαφορετικές. Λόγω των περιορισμών που είναι εγγενείς στην προσωπικότητα που αποφεύγει, το άτομο που αποφεύγει δεν επιδιώκει συναισθηματική εγγύτητα ή ανοικτή και άπταιστη επικοινωνία σχετικά με προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα. Ένας τρόπος να σκεφτείτε αν θα μπορούσατε να έχετε μια καλή σχέση με μια προσωπικότητα που αποφεύγει είναι να αναρωτηθείτε το εξής: “Πόσο κοντά θέλω να νιώσω σε έναν ρομαντικό σύντροφο;” Αν και η ερώτηση ακούγεται απλοϊκή ή ακόμα και ανόητη, η ερώτηση φτάνει στη ρίζα του βαθμού συναισθηματικής σύνδεσης που επιδιώκεται σε μια ρομαντική ένωση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here