Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σκληρό lockdown στην Αττική – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Οριστικό είναι το νέο lockdown στην Αττική καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν άφησαν περιθώριο για άλλη λύση.

Το σκληρό lockdown για την Αττική ανακοίνωσε με διάγγελμα το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητοστάκης αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν στο να παρθεί αυτή η απόφαση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός από το πρωί της Πέμπτης (11.02), σε όλη την Αττική κλείνουν σχολεία και λιανεμπόριο ενώ αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά του πώς για ένα δίμηνο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα «ακορντεόν» σε ό,τι αφορά το άνοιγμα και το κλείσιμο της αγοράς, τονίζοντας πως με την τήρηση των μέτρων θα έρθει η τελική νίκη.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως και τις 5:00 τα ξημερώματα τις καθημερινές και από τις 18:00 έως τις 5:00 τα ξημερώματα τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν την Τετάρτη (10.02) από τους αρμόδιους υπουργούς. Αναφορικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού ισχύουν τα ακόλουθα, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα στις εξειδικεύσεις που θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί την Τετάρτη να υπάρξουν αλλαγές.

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι μπορούν να κυκλοφορήσουν

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που δημοσιεύτηκε για την μετακίνηση εκτός νομού αναφέρεται:

  1. Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς

α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και

β) στην περίπτωση των περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/ εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,

στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.

Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

  1. Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τα έντυπα που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here