Ποια ευνοϊκά μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιταχύνει το νέο σκληρό lockdown

Το νέο καθολικό lockdown που θα ισχύσει έως τις 28 Φεβρουαρίου έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στην οικονομία και ειδικά την φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτό φέρνει πιο κοντά την οριστικοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και το 2021, αλλά και τις αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το 2019 τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα κατέβαλαν φόρο εισοδήματος 4,5 δισ. ευρώ. Το 2020, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υποχώρησαν αισθητά και διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4 δισ. ευρώ. Για το 2021 η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό πρόβλεψη για έσοδα 3,4 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, η οποία ωστόσο πλέον θεωρείται μη ρεαλιστική δεδομένων των συνθηκών.

Ένας από τους λόγους που τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις δύσκολα θα ξεπεράσουν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ το 2021 σχετίζεται με το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το 2020 θα οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάχιστο φόρο στην εκκαθάριση του 2021, ο οποίος θα καλυφθεί από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου που καταβλήθηκε το περασμένο έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση ή ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ήταν το πλέον αναλογικό εργαλείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2020. Η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν πέρυσι οι επιχειρήσεις για το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με το 2019, όταν και η προκαταβολή φόρου που είχε καταβληθεί -για το 2020- είχε φθάσει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Εφέτος αναμένονται ανατροπές, καθώς πάνω στον φόρο που θα προκύψει από τις εφετινές δηλώσεις των νομικών προσώπων θα υπολογιστεί η νέα προκαταβολή φόρου για το 2022, η οποία εξαιτίας των χαμηλών κερδών θα είναι εξαιρετικά μικρή και πιθανότατα μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε υπολογίσει η κυβέρνηση.

Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η κατάρρευση της πλειονότητάς των επιχειρήσεων το 2020 έχει ως αποτέλεσμα τα δηλωθέντα κέρδη που θα φορολογηθούν το 2021 να υποχωρήσουν πάνω από 50%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μειωμένο φόρο και σχεδόν μηδενική προκαταβολή φόρου για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάχιστο φόρο, ο οποίος θα καλυφθεί από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου που καταβλήθηκε το περασμένο έτος.

Καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας εξακολουθούν να σκιάζουν την οικονομική δραστηριότητα το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής φόρου που προβλέπει «κούρεμα» έως 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να κλείσουν το 2020 με κέρδη αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019, εξετάζεται να επανέλθει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκριση θα αφορά ξανά το τζίρο του πρώτου εξαμήνου του 2021 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Και εφέτος, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου. Συγκεκριμένα:

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.
Οι e-αποδείξεις

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέτρο των e-αποδείξεων καθώς πολλοί φορολογούμενοι λόγω των δύο lockdown δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι εξετάζεται :

-Να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία.

-Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here