Εργασιακά και Lockdown: Τι αλλάζει σε αναστολές ,«Συν-Εργασία» και τηλεργασία

Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το νέο σκληρό Lockdown στην Αττική που ανακοίνωσε χθες Τρίτη (10/02) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  – Επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού μετά και το κλείσιμο στα σχολεία από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα. 

Το νέο σκληρό lockdown που αποφασίστηκε χθες για την Αττική οδηγεί σε ολική επαναφορά των οριζόντιων μέτρων στην αγορά εργασίας.

Άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

  • Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη.
  • Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.
  • Εάν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Μηχανισμός «ΣΥΝ-Εργασία»

Για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα μετά τις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή έως 31 Μαρτίου παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού «Συν- Εργασία».

Οι βασικές ρήτρες του προγράμματος δεν αναμένεται να αλλάξουν. Έτσι, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μειώνει έως και 50% το ωράριο εργασίας των μισθωτών του και το κράτος έρχεται να αναπληρώσει το 60% του μισθού που χάνεται.

Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) καλύπτονται στο 100%, ενώ ως κριτήριο ένταξης παραμένει η μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20%.

Αναστολές

Οι αναστολές αναμένεται πιθανότατα να προχωρήσουν και τον Μάρτιο με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ.

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή όλο τον Μάρτιο θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ. Διαφορετικά 17,8 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής.

Ειδικά για τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι θα δουν μικρή αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στα 19,07 ευρώ έναντι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, που ισχύει. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30 ημέρες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 και όχι 30 ημέρες. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.

Το μέτρο της τηλεργασίας που «χαλάρωσε» τους τελευταίους μήνες επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους που μπορεί να δουλέψει από απόσταση με τηλεργασία.

Τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here