Μπορίς Παστερνάκ: Το doodle τιμάει τον Ρώσο συγγραφέα και βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Αργότερα επέστρεψε στη Μόσχα, έγινε συγγραφέας, και το 1936 μετακόμισε στο dacha του στο Περεντελκίνο, νοτιοδυτικά της Μόσχας. Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Μπόρις Πάστερνακ έλαβε το Βραβείο Νόμπελ του 1958, αναγκάστηκε να το αρνηθεί κατ’ εντολή των σοβιετικών αρχών, οι οποίες είχαν απαγορεύσει τον Δρ. Zhivago. Ο σοβιετικός λογοτεχνικός και ο δημόσιος τομέας έλαβαν σε μεγάλο βαθμό το βραβείο αρνητικά λόγω του αντισοβιετικού τόνου του μυθιστορήματος, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και να στερήσουν από τον Pasternak τη σοβιετική υπηκοότητά του.  Ο Πάστερνακ τελικά αναγκάστηκε να αρνηθεί το τίμημα.

Ο Πάστερνακ  διορίστηκε υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 9 φορές (συμπεριλαμβανομένων 3 υποψηφιοτήτων μόνο το 1958), οπότε και η επιτροπή αποφάσισε τελικά να του απονείμει το βραβείο “για τα σημαντικά επιτεύγματά του τόσο στη σύγχρονη λυρική ποίηση όσο και στον τομέα της μεγάλης ρωσικής επικής παράδοσης”. Ο Μπόρις Πάστερνακ ήταν παντρεμένος με δύο γιους. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε κυρίως στον Γιατρό Zhivago, ο οποίος δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα ιταλικά νωρίτερα εκείνο το έτος, με τη βοήθεια της CIA.

Ο Μπόρις Πάστερνακ εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1910 και του 1920 ως ποιητής με μοντερνιστικές τάσεις, δημοσιεύοντας έργα όπως η συλλογή ποίησης Η Αδελφή μου – Ζωή. Στη δεκαετία του 1930 υιοθέτησε απλούστερη, πιο άμεση γλώσσα και μεγαλύτερο κοινωνικό επίκεντρο. Τα έργα του Μπόρις Πάστερνακ αναφέρονται επίσης στο υπαρξιακό: φύση, ζωή, ανθρωπότητα και αγάπη. Αυτό ισχύει για το διακεκριμένο έργο του, Δόκτωρ Zhivago, το οποίο έχει οριστεί για την περίοδο από τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1905 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here