Καρκίνος: Μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου θα μπορούσαν να βασίζονται στην αναστολή της καρκινικής αυτοφαγίας


Η μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας νέας έρευνας που έρχεται από τη Δανία και δείχνει έναν νέο τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιδιορθώσουν βλάβες που διαφορετικά μπορεί να τα σκότωναν.

Τόσο στα υγιή όσο και στα καρκινικά κύτταρα, η κυτταρική μεμβράνη δρα ως το δέρμα των κυττάρων. Εάν προκληθεί ζημιά στη μεμβράνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή των κυττάρων. Καθώς το εσωτερικό τους είναι ρευστό, εάν μια τρύπα δημιουργηθεί στη μεμβράνη, το κύτταρο απλώς (επι)πλέει και πεθαίνει. Σκεφτείτε σαν να γίνεται μια τρύπα σε ένα μπαλόνι με νερό.

Ως εκ τούτου, η βλάβη στην κυτταρική μεμβράνη πρέπει να επιδιορθωθεί γρήγορα προκειμένου το κύτταρο να επιβιώσει. Τώρα η έρευνα της ομάδας Δανών επιστημόνων δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται μακροπροκυτταρίτιδα. Η τεχνική αφορά την τεχνολογία των καρκινικών κυττάρων να τραβούν την άθικτη κυτταρική μεμβράνη πάνω από την κατεστραμμένη περιοχή με σκοπό να σφραγίσουν την τρύπα σε λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, το κατεστραμμένο τμήμα της κυτταρικής μεμβράνης διαχωρίζεται σε μικρές σφαίρες και μεταφέρεται στο «στομάχι» των κυττάρων – τα λεγόμενα λυσοσώματα, όπου διασπάται.

Μακροπινοκυττάρωση

Η τεχνική χρησιμοποιείται από κύτταρα για την απορρόφηση, για παράδειγμα, μορίων ή νερού που βρίσκονται στο εξωτερικό τους. Χρησιμοποιείται επίσης από ανοσοκύτταρα όταν περικλείουν και τρώνε ξένα σώματα όπως βακτήρια ή ιούς – μια διαδικασία που είναι σημαντική για την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές προκάλεσαν βλάβη στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ που καταφέρνει μικρές τρύπες στη μεμβράνη και προκαλεί μακρο-κυττάρωση. Το εύρημα τους είναι αξιοσημείωτο καθώς δεικνύει ότι εάν η διαδικασία της μακροκυττάρωσης ανασταλεί με ουσίες που εμποδίζουν τη διασπάση και το σχηματισμό των σφαιρών της μικρής μεμβράνης, το καρκινικό κύτταρο δεν μπορεί πλέον να “επισκευάσει” τη βλάβη και αναγκαστικά θα πεθάνει.

«Η έρευνά μας παρέχει πολύ βασικές γνώσεις για το πώς επιβιώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Στα πειράματά μας, έχουμε επίσης δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν, όταν η διαδικασία αναστέλλεται, και αυτό δείχνει τη μακροπροκυττάρωση ως στόχο για μελλοντική θεραπεία. Είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά έχει ενδιαφέρον», λέει ο επικεφαλής της ομάδας Jesper Nylandsted από το Κέντρο Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας και ο οποίος για πολλά χρόνια έχει διερευνήσει πώς τα καρκινικά κύτταρα επισκευάζουν τις μεμβράνες τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ