Το Τατζικιστάν ζητάει βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων του – Δέχτηκε 1.000 Αφγανούς πρόσφυγες


Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν ζήτησε από τα μέλη οργανισμού υπό την ηγεσία της Ρωσίας να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την ασφάλειά του που εγείρονται από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες μετά την υπόσχεση της Μόσχας ότι θα υπερασπιστεί τους συμμάχους του στην περιφέρεια που πλήττονται από την αναταραχή.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς τα ξένα στρατεύματα αποχωρούν έπειτα από είκοσι χρόνια. Εκατοντάδες Αφγανοί στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν εν μέσω της προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών του κινήματος των Ταλιμπάν.

Ο αντιπρόσωπος του Τατζικιστάν στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (Collective Security Treaty Organisation, CSTO) τόνισε απευθυνόμενος στη Ρωσία και άλλες πέντε χώρες, άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες, που την έχουν σχηματίσει, ότι η Ντουσαμπέ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αστάθεια στα σύνορά της με το Αφγανιστάν χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Δοθείσης της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή, του πόσο απομακρυσμένες είναι και του πόσο ορεινή μορφολογία έχουν τμήματα των συνόρων με το Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση της πρόκλησης με ίδια μέσα μοιάζει πολύ δύσκολη», εξήγησε ο Χάσαν Σουλτόνοφ, ο τατζίκος αντιπρόσωπος στην Οργάνωση, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί την τοποθέτηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει τη στρατιωτική βάση της στο Τατζικιστάν –μια από τις μεγαλύτερες που διαθέτει στο εξωτερικό– για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμάχων της στην περιφέρεια.

«Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση παρουσιάζει ταχεία επιδείνωσης με φόντο τη βιαστική έξοδο των αμερικανικών και των άλλων νατοϊκών στρατευμάτων», είπε ο Λαβρόφ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των δυνατοτήτων που μας δίνει η ρωσική στρατιωτική βάση στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, για να αποτρέψουμε τυχόν επιθετικές ορμές έναντι των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε τη Δευτέρα στον Εμαμαλί Ραχμόν, τον ομόλογό του από το Τατζικιστάν, πως η Μόσχα θα βοηθήσει την φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της αποχώρησης του NATO από το Αφγανιστάν αν χρειαστεί.

Ο Ραχμόν διέταξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να κινητοποιηθούν 20.000 έφεδροι των ένοπλων δυνάμεων προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Το Τατζικιστάν υποδέχθηκε πάνω από 1.000 πρόσφυγες

Το Τατζικιστάν υποδέχθηκε πάνω από 1.000 πρόσφυγες, άμαχους που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην επαρχία Μπανταχσάν του Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στην επαρχία Γκόρνο-Μπανταχσάν την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές του Τατζικιστάν που επιβεβαιώνει ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν προκαλεί έξοδο των αμάχων από την περιοχή.

Οι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν εγκατασταθεί σε «ασφαλείς τοποθεσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Γίνονται επαφές με υπηρεσίες του ΟΗΕ και με την οργάνωση υγειονομικής βοήθειας Aga Khan Health Services, η οποία έχει έδρα τη Γαλλία, για να τους προσφερθούν τρόφιμα και περίθαλψη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ