Μητσοτάκης για νομοσχέδιο της παιδείας: Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο της προόδου

Μεταρρυθμίσεις που θα λύσουν προβλήματα δεκαετιών στα Ελληνικά πανεπιστήμια υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι περιλάμβανε το νομοσχέδιο για την παιδεία.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής αναγνώρισε τέσσερεις βασικές θετικές μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Απαντάει στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση εκσυγχρονίζοντας την με τις ανάγκες και με το βηματισμό του 21ου αιώνα. Με δυο λόγια θα έλεγα ότι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα για τρίτη μέρα. Κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις».

Κατά τον πρωθυπουργό, οι προωθούμενες διατάξεις «διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα το οποίο θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα».

Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης πλέον ο ενδιαφερόμενος να φοιτήσει εκεί που οργανωτικά επιθυμεί «αντί να καταλήγει τυχαία πολύ συχνά σε ένα τμήμα το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσεις».

Σχετικά με το όριο των σπουδών και την πανεπιστημιακή αστυνομια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Υπάρχει χρονικό όριο στην διάρκεια των σπουδών, ενώ προβλέπονται και ειδικές διατάξεις για όσους εργάζονται και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τέλος οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα αλλά και με θάρρος απέναντί στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνει πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενο είσοδο.

Στις σχολές θα υπάρχει επιτροπή προστασίας με την ευθύνη των πρυτάνεων, ενώ όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν οι ειδικές ομάδες, αόπλων, αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών. Όλα αυτά δεν προέκυψαν ασφαλώς ούτε ξαφνικά ούτε τυχαία, αλλά ως αντίδραση σε ένα ανορθολογικό καθεστώς».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here