Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η χρήση διπλής μάσκας μπορεί να εμποδίσει εώς και το 92% των μολυσματικών σωματιδίων να διαφύγουν στον αέρα

Η κάλυψη μέσα από τη χρήση διπλής μάσκας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την προστασία από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα δεδομένα που ανακοίνωσαν, εχθές, Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC – των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τοποθέτηση μάσκας υφάσματος πάνω από μια ιατρική μάσκα – όπως η μίας χρήσης μπλε χειρουργική μάσκα – μπορεί να εμποδίσει τη διαφυγή των μολυσματικών σωματιδίων στον αέρα εώς και 92,5%. Αυτό διότι δημιουργεί μια πιο σφιχτή εφαρμογή της ιατρικής μάσκας, που είναι ικανή να εξαλείψει σχεδόν τη διαρροή των ιϊκών σωματιδίων.

“Αυτά τα πειραματικά δεδομένα ενισχύουν την προηγούμενη καθοδήγηση του οργανισμού ότι όλοι οι πολίτες, ηλικίας 2 ετών και άνω, θα πρέπει να φορούν μάσκα, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους”, δήλωσε η διευθύντρια του CDC, Δρ. Rochelle Walensky σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

“Συνεχίζουμε να προτείνουμε οι μάσκες να έχουν δύο ή περισσότερα στρώματα, να καλύπτουν πλήρως τη μύτη και το στόμα σας και να ταιριάζουν άνετα στη περιοχή γύρω από τη μύτη και στις πλευρές του προσώπου σας”, επεσήμανε η Δρ. Walensky.

“Οι μάσκες ιατρικής χρήσης, συνήθως δεν καλύπτουν με ασφάλεια τα πρόσωπα και δημιουργούν κενά, επιτρέποντας τη διαφυγή μη φιλτραρισμένου αέρα. Μια προσαρμοσμένη μάσκα υφάσματος μπορεί να εξασφαλίσει ότι η πιο χαλαρή ιατρική μάσκα που βρίσκεται από κάτω θα παραμείνει στη θέση της. Αυτό βελτιώνει την προστασία αποτρέποντας τη διαρροή μη φιλτραρισμένου αέρα και σωματιδίων, προστατεύοντας καλύτερα τον χρήστη και τους γύρω του”.

Ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2021, το CDC των ΗΠΑ δοκίμασε δύο απλές τροποποιήσεις για να βελτιώσει την απόδοση των μασκών που χρησιμοποιούνται συνήθως: τις μεθόδους της “διπλής κάλυψης” και των “κόμπων”. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το δέσιμο της μάσκας με κόμπους μπορεί να βελτιώσει τη συνολική απόδοση των ιατρικών μασκών, μειώνοντας το κενό και στις δύο πλευρές του προσώπου.

Ειδικότερα, μια ιατρική μάσκα με κόμπους μπορεί να αποκλείσει το 63% των σωματιδίων  – που θα μπορούσαν να περιέχουν κορωνοϊό – να διαφύγουν. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση της διαρροής, αφού, σύμφωνα με το CDC το μπλοκάρισμα των μολυσμένων σωματιδίων φτάνει μόνο στο 42%, όταν η χειρουργική μάσκα δεν είναι δεμένη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here