Τριχόπτωση: Ποιες είναι οι αιτίες

Η ανδρική φαλάκρα, που ονομάζεται επίσης ανδρογενενετική αλωπεκία, είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στους άνδρες. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM), περισσότερο από το 50 τοις εκατό όλων των ανδρών άνω των 50 ετών, θα επηρεαστούν από την ανδρική φαλάκρα σε κάποιο βαθμό.

Μια αιτία της ανδρικής φαλάκρας είναι η γενετική, ή το οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ανδρική φαλάκρα σχετίζεται με κάποιες ανδρικές ορμόνες, που ονομάζονται ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα έχουν πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ανάπτυξης των μαλλιών.

Κάθε τρίχα στο κεφάλι σας έχει έναν κύκλο ανάπτυξης. Με την ανδρική φαλάκρα, αυτός ο κύκλος ανάπτυξης αρχίζει να εξασθενεί και το θυλάκιο των μαλλιών συρρικνώνεται, παράγοντας μικρότερα και λεπτότερα στελέχη μαλλιών. Τελικά, ο κύκλος ανάπτυξης για κάθε τρίχα τελειώνει και δεν αναπτύσσονται νέα μαλλιά στη θέση τους.

Η κληρονομική ανδρική φαλάκρα συνήθως δεν έχει παρενέργειες. Ωστόσο, μερικές φορές η φαλάκρα έχει πιο σοβαρές αιτίες, όπως ορισμένους καρκίνους, φάρμακα, παθήσεις του θυρεοειδούς και αναβολικά στεροειδή. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν η τριχόπτωση εμφανίζεται μετά τη λήψη νέων φαρμάκων ή όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα στην υγεία.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν το μοτίβο της τριχόπτωσης για να διαγνώσουν την ανδρική φαλάκρα. Μπορεί να πραγματοποιήσουν ιατρικό ιστορικό και εξέταση για να αποκλείσουν ορισμένες αιτίες υγείας ως αιτία, όπως μυκητιασικές καταστάσεις του τριχωτού της κεφαλής ή διατροφικές διαταραχές.

Η ανδρική φαλάκρα μπορεί να ξεκινήσει στα εφηβικά σας χρόνια, αλλά συμβαίνει συχνότερα σε ενήλικες άνδρες, με την πιθανότητα να αυξάνεται με την ηλικία. Η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς οι άνδρες που έχουν στενούς συγγενείς με φαλάκρα έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι συγγενείς τους βρίσκονται στη μητρική πλευρά της οικογένειας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here