Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομία, υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυξημένες προσδοκίες έχουν οι Έλληνες πολίτες από το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ, την ίδια στιγμή που εκτιμούν πως η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε ένα χρόνο από σήμερα.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωβαρόμετρο) που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από την Kantar. Δεδομένης της επετείου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΕ, η έρευνα εξετάζει και σχετικά θέματα με την αντίληψη των πολιτών για τα κέρδη από της συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Το οικονομικό σκέλος της έρευνας αποτυπώνει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας . Την ίδια στιγμή όμως καταγράφει και τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες από το πακέτο των 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 53%. Αντίθετη άποψη έχει μόλις 1 στους 4 Έλληνες και 1 στους 5 Ευρωπαίους. Ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως οι Έλληνες έχουν επενδύσει πολλά στους Κοινοτικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά το Ευρωβαρόμετρο, το 72% των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Ευρώπη πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας τους να ανακάμψει πιο γρήγορα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή η προσδοκία για έξοδο από την κρίση με τη βοήθεια της ΕΕ καταγράφεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας που σχετίζονται με την αντίληψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της. Ειδικότερα, σημειώνεται αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον αριθμό των πολιτών που εξέφρασαν θετική άποψη για την ΕΕ σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (63%) βρίσκεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Το 72% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει πραγματικά ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται ποσοστό 65%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας (56%). Κατά δεύτερο λόγο, οι Έλληνες αξιολογούν ως επωφελή την ιδιότητα τους μέλους της ΕΕ γιατί βελτιώνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ (46%) και στην τρίτη θέση τοποθετείται η διατήρηση της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας (31%).

Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του. Με ποσοστό 48%, η προτεραιότητα αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στην Ελλάδα στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και την καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%) ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος με 33%.Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ακολουθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%), καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντός μας (32%).

Μεταβολή εμφανίζεται και ως προς στις απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά στην κατάταξη των βασικών αξιών που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (51%) και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (42%) παραμένουν στην κορυφή, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41%, σε σύγκριση με 33% πριν από έναν χρόνο. Στην Ελλάδα, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταλαμβάνει την πρώτη θέση (65%) με δεύτερη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (58%) και τρίτη την ελευθερία του λόγου (46%).

Η πανδημία και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, ενδυναμώνουν το αίτημα των πολιτών για θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Το 63% των ερωτηθέντων θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Ακόμα υψηλότερο το ποσοστό για την Ελλάδα, αγγίζει το 79%. Παράλληλα οι φωνές που ζητούν αλλαγές αυξάνονται. Μόνο το 27% υποστηρίζει την ΕΕ όπως ακριβώς έχει πραγματωθεί έως τώρα – το ποσοστό στην Ελλάδα κατεβαίνει στο 13%. Το 44% των Ευρωπαίων και 43% των Ελλήνων «μάλλον υποστηρίζει την ΕΕ» αλλά επιθυμεί να δει μεταρρυθμίσεις.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here