Μπρόκολο : Τα οφέλη του στην υγεία


Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που μοιάζει αόριστα με ένα μικροσκοπικό δέντρο. Ανήκει στα φυτικά είδη που είναι γνωστά ως Brassica oleracea .  Έχει στενή σχέση με το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι – όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά. Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες μπρόκολου:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Μπρόκολο της Καλαβρίας
  • Βλάστηση του μπρόκολου
  • Μωβ κουνουπίδι – παρά το όνομά του ένα είδος μπρόκολου
Συσκευασμένο με βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις
  • Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων.
  • Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) ακατέργαστων πακέτων μπρόκολου .
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,3 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 135% του RDI
  • Βιταμίνη Α: 11% της RDI
  • Βιταμίνη Κ: 116% της RDI
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ): 14% του RDI
  • Κάλιο: 8% του RDI
  • Φώσφορος: 6% του RDI
  • Σελήνιο: 3% του RDI

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν επιπτώσεις στην υγεία
  • Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία.
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αναστέλλουν ή εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και συνολικό αποτέλεσμα προστασίας της υγείας.
  • Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα γλυκοραφανίνης, μια ένωση που μετατρέπεται σε ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη κατά τη διάρκεια της πέψης.
  • Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης , οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη στα μάτια σας .

Οι βιοδραστικές ενώσεις μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής

  • Το μπρόκολο περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στους ιστούς του σώματός σας.
  • Είναι θεωρητικό ότι πολλές ενώσεις λειτουργούν συνεργικά για να υποστηρίξουν αυτό το αποτέλεσμα, αν και μερικές φαίνεται να λειτουργούν μεμονωμένα επίσης .
  • Μια μικρή ανθρώπινη μελέτη σε καπνιστές καπνού αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση μπρόκολου οδήγησε σε σημαντική μείωση των δεικτών φλεγμονής
  • Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η κατανάλωση μπρόκολου επηρεάζει τη φλεγμονή στον άνθρωπο.

Ακολουθεί βίντεο για το μπρόκολο

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ