ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα τρίτης δόσης εμβολίου


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετήθηκε σήμερα για το αν υπάρχει αναγκαιότητα χορήγησης τρίτης δόσης, μετά την είδηση οτι η Pfizer ετοιμάζεται να ζητήσει έγκριση για τη χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου της σε Ευρώπη και Αμερική. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν οτι είναι αναγκαία η ενισχυτική δόση, κρίνουν οι επιστήμονες του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι «προς το παρόν είναι περιορισμέναα δεδομένα για τη διάρκεια της προστασίας από τις δόσεις που χορηγούνται αλλά και για το εάν μια ενισχυτική δόση θα ήταν ωφέλιμη και για ποιους»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Reuters «δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι αναγκαία μια τρίτη δόση για τη διαφύλαξη της προστασίας εάν δεν υπάρξουν επιπλέον δεδομένα».

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 εντός του επόμενου μήνα, με βάση τα στοιχεία για μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό δεδομένης και της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν, ωστόσο, σε κοινή τους δήλωση ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση COVID-19 αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν επίσης την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.

Η Pfizer έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι οι πολίτες θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση ενώ σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, η Pfizer και η BioNTech σχεδιάζουν μια νέα έκδοση του εμβολίου που στοχεύει ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το εμβόλιο που ήδη χορηγείται.

Σύμφωνα με την εταιρεία η ενισχυτική δόση έχει στόχο να παρέχει ενισχυμένη ανοσολογική προστασία σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τις δύο πρώτες δόσεις και να διατηρήσει υψηλά το ποσοστό προστασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ