Καρκίνος προστάτη: Νέο τεστ μπορεί να αποτρέψει τη βιοψία

Μια δοκιμή ούρων με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan Rogel Cancer Center θα μπορούσε να αποφύγει το ένα τρίτο των περιττών βιοψιών καρκίνου του προστάτη, ενώ δεν κατάφερε να εντοπίσει μόνο έναν μικρό αριθμό καρκίνων, σύμφωνα με μια μελέτη επικύρωσης που περιελάμβανε περισσότερους από 1.500 ασθενείς. Τα ευρήματα εμφανίζονται στο τεύχος του Journal of Urology.

Το τεστ MyProstateScore, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο από την LynxDX, μια εταιρεία εκκίνησης U-M, μετρά τα επίπεδα των ειδικών για τον καρκίνο γονιδίων στα ούρα ενός ασθενούς. Βασίζεται σε έρευνα U-M που ανακάλυψε ότι οι μισοί από όλους τους όγκους του προστάτη φέρουν κάποια γενετική ανωμαλία στην οποία τα γονίδια TMPRSS2 και ERG μετεγκαθίστανται σε ένα χρωμόσωμα και συντήκονται μαζί – δημιουργώντας ένα διακόπτη για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Επί του παρόντος, μία από τις καλύτερες μεθόδους για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι μια εξέταση αίματος για ειδικό αντιγόνο προστάτη, κοινώς γνωστό ως το τεστ PSA. Τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αλλά η πλειονότητα των ανδρών με αυξημένο PSA δεν έχουν στην πραγματικότητα καρκίνο του προστάτη.

Για να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς πάσχουν και δεν έχουν καρκίνο, οι άνδρες με αυξημένο τεστ PSA υποβάλλονται σε επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται εγκάρσια βιοψία. Οι βιοψίες του προστάτη είναι δυσάρεστες για τους ασθενείς και παρουσιάζουν μικρό κίνδυνο επιπλοκών. Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούνται επίσης για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη, αλλά αυτές μπορεί επίσης να χάσουν καρκινικές βλάβες και να έχουν πολύ υψηλότερο κόστος και περιορισμένη διαθεσιμότητα.

«Ο απώτερος στόχος μας ήταν να προσδιορίσουμε αν το τεστ MyProstateScore θα μπορούσε να είναι ένα πρακτικό, αξιόπιστο τεστ που θα μπορούσε να αποκλείσει την ανάγκη για πιο δαπανηρές ή επεμβατικές δοκιμές σε άνδρες που οδηγούνται για βιοψία προστάτη», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jeffrey Tosoian, MD, MPH, κλινικός λέκτορας ουρολογίας στο Michigan Medicine.

Ο Tosoian και δύο από τους συν-συγγραφείς του ήταν ιδρυτές του LynxDX και κατέχουν μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία.

Δεν είναι εξίσου ανησυχητικοί όλοι οι καρκίνοι του προστάτη. Πολλοί προκύπτουν αργότερα στη ζωή τους και αναπτύσσονται τόσο αργά που η καλύτερη πορεία δράσης είναι απλώς η παρακολούθηση τους. Σε ασθενείς με αυτούς τους αργούς αναπτυσσόμενους καρκίνους ή χωρίς καρκίνο που, παρά τα αυξημένα επίπεδα PSA, θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τις πιο επεμβατικές ή ακριβές διαδικασίες εάν οι γιατροί είχαν καλύτερες εξετάσεις, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη επικύρωσης περιελάμβανε ασθενείς που παρατηρήθηκαν σε ακαδημαϊκά κέντρα υγείας και σε περιβάλλοντα κοινότητας. Μεταξύ αυτών των 1.525 ασθενών, 338 – 22% – είχαν ανιχνευθεί καρκίνοι σε βιοψία που ήταν βαθμού 2 ή υψηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν αρκετά σοβαροί ώστε να δικαιολογούν άμεση θεραπεία.

Εάν η δοκιμή MyProstateScore ήταν διαθέσιμη σε ασθενείς στη μελέτη, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 387 βιοψίες που δεν βρήκαν καρκίνο ή αργό αναπτυσσόμενο καρκίνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Εν τω μεταξύ, το τεστ θα είχε χάσει μόνο 10 κλινικά σημαντικούς καρκίνους που θα απαιτούσαν άμεση θεραπεία.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η απλή, δευτεροβάθμια προσέγγιση δοκιμών θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση πιο δαπανηρών και επεμβατικών διαδικασιών μετά από μια δοκιμή PSA», λέει ο Tosoian.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here