Κακοκαιρία: Στο “κόκκινο” ο κρατικός μηχανισμός, αναμένονται πολικές θερμοκρασίες

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός λόγω της έλευσης της «Μήδειας», της κακοκαιρίας που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες με πολικές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα

Συγκεκριμένα σε δύο φάσεις φαίνεται να έρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η κακοκαιρία «Μήδεια», που θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από σήμερα.

Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου 13/02 έως και την Κυριακή 14/02 (Σχήμα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία

Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια

Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:

Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα

Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης

Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο).

Η πτωτική πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, παρουσιάζεται στο Σχήμα 3. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας, η θερμοκρασία την Τρίτη 16/02 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/02, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/02 έως την Τρίτη 16/02 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η πρόγνωση του Λαγουβάρδου

Δύσκολες ώρες θα περάσει η χώρα τις επόμενες μέρες, με την έλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κώστα Λαγουβάρδου, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή. «Πιθανότατα θα χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας», εκτιμά ο κ. Λαγουβάρδος. Την ίδια στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός ενόψει της κακοκαιρίας, με την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

«Πρόκειται για μια ισχυρή κακοκαιρία, ανησυχητική, γιατί έχει και διάρκεια, χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ ισχυρό παγετό. Θα δούμε στη Βόρεια Ελλάδα θερμοκρασίες που θα φθάνουν τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Η Β. Ελλάδα θα ζωστεί πολύ – και οι υποδομές και οι άνθρωποι – από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από πλευράς θερμοκρασιών είναι μια πολύ ισχυρή κακοκαιρία. Θα τη κατατάξουμε στους μεγάλους χιονιάδες που είχαμε στο παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Λαγουβάρδος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here