Κορωνοϊός Σήμερα: Ανίσχυρη η η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος

Παρά τη δημοφιλή χρήση βιταμίνης C και ψευδαργύρου για την καταπολέμηση ή τη μείωση της σοβαρότητας των ιογενών κρυολογημάτων και της γρίπης, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι τα δύο συμπληρώματα δεν ωφελούσαν τους ανθρώπους που απομονώθηκαν στο σπίτι με το Covid-19.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που η μελέτη σταμάτησε νωρίς. “Δυστυχώς, αυτά τα 2 συμπληρώματα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στη διαφημιστική τους εκστρατεία”, έγραψε ο Dr. Erin Michos του νοσοκομείου John Hopkins.

Η κλινική δοκιμή έδωσε υψηλές δόσεις κάθε συμπληρώματος μεμονομένα και σε συνδυασμό σε μία από τις τρεις ομάδες 214 ενηλίκων που βρίσκονταν στο σπίτι. Μια τέταρτη ομάδα έλαβε τυπική φροντίδα, όπως φάρμακα ανάπαυσης, ενυδάτωσης και μείωσης του πυρετού, αλλά χωρίς συμπληρώματα. «Η υψηλή δόση γλυκονικού ψευδαργύρου (ψευδάργυρος), ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) ή και των δύο συμπληρωμάτων μαζί δεν μείωσαν τα συμπτώματα του SARS-CoV-2», σύμφωνα με τον καρδιολόγο της Κλινικής του Κλίβελαντ, Δρ Milind Desai.

Οι υψηλές δόσεις, ωστόσο, προκάλεσαν κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες για τους ασθενείς που έλαβαν τα συμπληρώματα. “Περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (ναυτία, διάρροια και κράμπες στο στομάχι) αναφέρθηκαν στις ομάδες συμπληρωμάτων από ό, τι στη συνηθισμένη ομάδα φροντίδας”, έγραψε ο Erin Michos, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τη χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων στη θεραπεία του Covid-19. Τυχαιοποιημένες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν – εκτός από την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των οστών, η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα χρησιμοποιούν ενδοφλέβιες δόσεις βιταμίνης C για να προσδιορίσουν εάν μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια. Και περισσότερες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν ο Covid-19 μπορεί να προληφθεί με συμπληρώματα όπως βιταμίνες C και D και ψευδάργυρο. Βάσει αυτής της μελέτης, ωστόσο, η χρήση βιταμίνης C και ψευδαργύρου για τη μείωση της διάρκειας του Covid-19 φαίνεται να είναι άχρηστη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here