Κορωνοϊός Αττική νοσοκομεία εισαγωγή: Αυξάνεται πάλι η πίεση στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός Αττική νοσοκομεία εισαγωγή:  Αύξηση παρατηρείται για μια ακόμα ημέρα στους διασωληνωμένους όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί καθώς παρατηρούνταν αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με χθες που ήταν πάνω από 1.400, ωστόσο τα τεστ που διενεργήθηκαν είναι ελαφρώς λιγότερα από ότι την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1222, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171466 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6103 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 300 (70.3% άνδρες).

Ανησυχία για αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης σε ποσοστό 20%-30%, το οποίο ωστόσο είναι σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό δείχνει ότι τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που λήφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη. Επιπλέον, η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, εκτίμησε η ειδικός. Ωστόσο, έχουν υποχωρήσει οι νέες διαγνώσεις στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που αποτυπώνεται στις νοσηλείες και μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα.

Νοσηλεύονται σχεδόν 2.000 άτομα με λοίμωξη covid-19, εκ των οποίων οι 1.400 σε απλές κλινικές και οι 566 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.). Από αυτούς τους τελευταίους, οι 293 είναι διασωληνωμένοι. Η αύξηση των νοσηλευόμενων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω επιβάρυνση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατά τη διάρκεια των επόμενων δυο τριών εβδομάδων. «Ήδη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο ρυθμός των νέων διασωληνώσεων κατά 67% και έφτασε τους 109 συνολικά την εβδομάδα αυτή, ενώ την προηγούμενη ήταν μόλις 67 οι διασωληνώσεις» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here