Μύθος ότι το κολύμπι κάνει καλό στο άσθμα

Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Άσθματος της Αυστραλίας, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από κλινικές δοκιμές που να προτάσσουν μια μορφή σωματικής δραστηριότητας σε σχέση με μια άλλη για άτομα με συμπτώματα άσθματος που προκαλούνται από άσκηση. Ωστόσο, παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιστορική πεποίθηση ότι η κολύμβηση είναι ο προτιμώμενος τύπος άσκησης για άτομα με άσθμα, υπήρξαν λίγες μελέτες που συγκρίνουν τα αποτελέσματα της κολύμβησης με άλλες μορφές άσκησης.

Είναι αλήθεια ότι η τακτική άσκηση συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης βελτιώνει την φυσική κατάσταση και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων στα παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος. Εάν είστε σε φόρμα, τα συμπτώματα άσθματος προκαλούνται λιγότερο εύκολα από ό,τι όταν είστε αγύμναστοι.

Χρειάζεται προσοχή όμως στην περίπτωση της κολύμβησης σε πισίνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές της ελίτ, ειδικά εκείνοι που προπονούνται σε έντονα αθλήματα αντοχής, όπως το κολύμπι, είναι πιο πιθανό να έχουν άσθμα και βρογχοσυστολή, που προκαλείται από άσκηση. Σε ελίτ κολυμβητές, η έντονη προπόνηση και η επανειλημμένη έκθεση σε χλώριο μπορεί να συμβάλουν ακόμα χειρότερα στην ανάπτυξη του άσθματος. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα άσθματος στην πισίνα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του άσθματος.

Έως και το 90% των ατόμων με άσθμα διαπιστώνουν ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος. Τα συμπτώματα άσθματος που προκαλούνται από την άσκηση περιλαμβάνουν: δύσπνοια, βήχας, σφίξιμο στο στήθος και υπερβολική παραγωγή βλέννας. Τα συμπτώματα άσθματος που προκαλούνται από την άσκηση μπορεί να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά συνήθως επιδεινώνονται στα 5-10 λεπτά μετά τη διακοπή της άσκησης.

Προκαλούνται από βρογχοσυστολή που προκαλείται από άσκηση, η οποία είναι παροδική (προσωρινή) στένωση των αεραγωγών που προκαλείται από έντονη άσκηση. Πιστεύεται ότι η βρογχοσυστολή που προκαλείται από την άσκηση συνεπάγεται απώλεια θερμότητας και νερού από τους αεραγωγούς, καθώς προσπαθούν να θερμάνουν και να υγραίνουν μεγάλους όγκους εισερχόμενου δροσερού ξηρού αέρα. Καθώς οι αεραγωγοί χάνουν υγρασία και θερμότητα, φλεγμονώνονται και συστέλλονται, περιορίζοντας τη ροή του αέρα. 

Πάντα να μιλάτε στο γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με ένα γραπτό σχέδιο διαχείρισης του άσθματος και να αξιολογήσει τα φάρμακα και τα συμπτώματά σας μακροπρόθεσμα. Για να εκτιμήσετε τη λειτουργία των πνευμόνων σας και να προσδιορίσετε ποια φάρμακα είναι τα καλύτερα για εσάς, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση).  

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here