Αυτοφροντίδα Ψυχολογία: Μιλήστε όμορφα στον εαυτό σας

Η αυτοσυζήτηση είναι ο εσωτερικός σας διάλογος. Επηρεάζεται από το υποσυνείδητο μυαλό και αποκαλύπτει τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις ερωτήσεις και τις ιδέες σας. Η αυτοσυζήτηση μπορεί να είναι τόσο αρνητική όσο και θετική. Μπορεί να είναι ενθαρρυντική και μπορεί να είναι ενοχλητική. Μεγάλο μέρος της αυτοσυζήτησης εξαρτάται από την προσωπικότητά σας. Εάν είστε αισιόδοξος, η αυτοσυζήτηση μπορεί να είναι πιο ελπιδοφόρα και θετική. Το αντίθετο ισχύει γενικά αν τείνετε να είστε απαισιόδοξοι.

Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία μπορούν να είναι αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης του άγχους. Πράγματι, έχοντας μια πιο θετική προοπτική για τη ζωή μπορεί να σας προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2010 δείχνει ότι οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Εάν πιστεύετε ότι η αυτοσυνομιλία σας είναι πολύ αρνητική ή εάν θέλετε να υπογραμμίσετε τη θετική αυτοσυζήτηση, μπορείτε να μάθετε να αλλάξετε αυτόν τον εσωτερικό διάλογο. Μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο θετικός άνθρωπος και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

Η θετική αυτοσυζήτηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας και τη γενική ευημερία. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η αυτοσυζήτηση μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές με την απόδοση τους. Μπορεί να τους βοηθήσει με την αντοχή ή τη δύναμη. Επιπλέον, η θετική αυτο-συζήτηση και μια πιο αισιόδοξη προοπτική μπορούν να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία, όπως: αυξημένη ζωτικότητα, μεγαλύτερη ικανοποίηση ζωής, βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία, μειωμένο πόνο, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καλύτερη σωματική ευεξία, μειωμένος κίνδυνος θανάτου, λιγότερο άγχος και αγωνία.

Προτού μπορέσετε να μάθετε να ασκείτε περισσότερη θετική αυτοσυζήτηση, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την αρνητική σκέψη. Αυτός ο τύπος σκέψης και αυτοομιλίας εντάσσεται γενικά σε τέσσερις κατηγορίες:

Εξατομίκευση

Κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα πάντα.

Διόγκωση

Εστιάζετε στις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης, αγνοώντας οποιοδήποτε θετικό.

Καταστροφολογία

Περιμένετε τα χειρότερα και σπάνια αφήνετε τη λογική να σας πείσει διαφορετικά.

Πόλωση

Βλέπετε τον κόσμο ασπρόμαυρο, ή καλό και κακό, χωρίς ενδιάμεσες καταστάσεις.

Όταν αρχίζετε να αναγνωρίζετε τους τύπους αρνητικής σκέψης, μπορείτε να εργαστείτε για να τους μετατρέψετε σε θετική σκέψη. Αυτή η εργασία απαιτεί εξάσκηση και χρόνο και δεν αναπτύσσεται εν μία νυκτί. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να γίνει. Μια μελέτη του 2012 δείχνει ότι ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να διορθώνουν την αρνητική αυτοσυζήτηση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here