18 Απριλίου 2024

Σεξουαλική υγεία : Δείτε πως επιδρά σε άτομα με ΔΕΠΥ


Η διαταραχή υπερκινητικότητας με έλλειμμα προσοχής (ADHD) είναι μια κατάσταση που προκαλεί σε ένα άτομο να έχει μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν παρορμητική συμπεριφορά, υπερκινητικότητα και δυσκολία στην προσοχή. Αυτή η διαταραχή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ενηλίκων . Για παράδειγμα, ένα άτομο με ADHD μπορεί να έχει μια κακή εικόνα του εαυτού του και να δυσκολεύεται να διατηρήσει μια σταθερή σχέση ή εργασία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ADHD στη σεξουαλικότητα
  • Οι επιπτώσεις στη σεξουαλικότητα από την ADHD μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σεξουαλικά συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο.
  • Ορισμένα σεξουαλικά συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία . Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος σε μια σχέση. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ADHD επηρεάζει τη σεξουαλικότητα μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει το άγχος της σχέσης.
  • Μερικά κοινά συμπτώματα ADHD περιλαμβάνουν κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια και άγχος. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ορμή. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι κουραστικό για κάποιον με ADHD να διατηρεί συνεχώς την τάξη και την οργάνωση. Μπορεί να μην έχουν την ενέργεια ή την επιθυμία να κάνουν σεξουαλικές δραστηριότητες.
  • Δύο αναφερόμενα σεξουαλικά συμπτώματα ADHD είναι η υπερσεξουαλικότητα και η υποσεξουαλικότητα. Εάν ένα άτομο με ΔΕΠΥ εμφανίζει σεξουαλικά συμπτώματα, μπορεί να εμπίπτει σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα σεξουαλικά συμπτώματα δεν αποτελούν μέρος των αναγνωρισμένων διαγνωστικών κριτηρίων για την ADHD, όπως καθορίζονται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Τι προκαλεί η σεξουαλική διέγερση στα άτομα με ΔΕΠΥ

  • Η σεξουαλική διέγερση απελευθερώνει ενδορφίνες και κινητοποιεί τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Αυτό δίνει ένα αίσθημα ηρεμίας που μειώνει την ανησυχία που προκαλείται συχνά από ADHD. Ωστόσο, η αμεσότητα και η κατανάλωση πορνογραφίας μπορούν να αποτελέσουν πηγή διαμάχης σχέσεων. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ασυμφωνία ή η χρήση πορνογραφίας δεν αποτελούν μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων για ADHD.
  • Μερικά άτομα με ADHD ενδέχεται να εμπλακούν σε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές λόγω προβλημάτων με παρορμητικότητα. Τα άτομα με ΔΕΠΥ ενδέχεται επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές χρήσης ουσιών, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω τη λήψη αποφάσεων και να οδηγήσουν σε ανάληψη σεξουαλικού κινδύνου.

Ακολουθεί βίντεο για την ΔΕΠΥ

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ