Παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα εξοπλίζει «αποστρατικοποιημένα» νησιά – Είμαστε αποφασισμένοι


Ολομέτωπη επίθεση του Τούρκου υπουργού Άμυνας κατά της χώρας μας – Πυρά κατά του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «ζόρια» για την εξοπλιστική αντεπίθεση της Ελλάδας και μήνυμα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη για όλα…

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα «απόβαση» στην Κύπρο και συνεχίζει τις προκλήσει στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο πάντα λαλίστατος και προκλητικός Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας.

Είναι άλλωστε πάγια τακτική των Τούρκων, που συνήθως δεν έχουν κανένα απολύτως επιχείρημα, να εξαπολύουν ανιστόρητες επιθέσεις που σχεδόν πάντα συνοδεύονται με πολεμικές απειλές.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική, παράνομη, αδιάλλακτη στάση κλιμάκωσης της έντασης η οποία δεν συνάδει με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου σε επιτροπή, όπου είπε ότι η Τουρκία ενεργεία ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου ως ρητορική και ενέργεια που δεν συνάδει με τις εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων κατά τη θερινή περίοδο. Οι δηλώσεις Ακάρ έγιναν στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού.

«Καλώ τον αξιότιμο συνάδελφό μου να σκέφτεται και να ομιλεί με λογικό, συνετό, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ των χωρών μας, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο Akar, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια γεωγραφική περιοχή όπως η Μέση Ανατολή.

Αναφέροντας ότι η Τουρκία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον διάλογο και στις σχέσεις καλής γειτονίας για την επίλυση προβλημάτων, ο Ακάρ συνεχίζει, «η θέση και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι αναμφισβήτητη».

«Παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική, παράνομη και αδιάλλακτη στάση της και εξακολουθεί να κλιμακώνει την ένταση χωρίς να αναγνωρίζει το δίκαιο ούτε να σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει.

Επιπλέον, η Ελλάδα αντιτίθεται πεισματικά ακόμη και στο κοινό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο έχουμε προτείνει στο ΝΑΤΟ με εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους. Επίσης, προβαίνει σε ψευδείς, αρνητικές και προκλητικές δηλώσεις για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της.

Το πιο βασικό είναι ότι εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών και ότι οι παράνομες και παράλογες απαιτήσεις τους στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση. Παρόλο που οι διατάξεις της συνθήκης της Λοζάνης το 1923 και του Παρισίου το 1947 είναι σαφείς και οι συνομιλητές μας τις γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί και εναντίον ποιου εξοπλίζονται;».

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου έναντι 6 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων, ο Ακάρ είπε, «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία μέχρι σήμερα».

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει μεγάλες θυσίες όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες. «Η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει πίσω μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών στο Αιγαίο Πέλαγος, με απάνθρωπες πρακτικές που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

«Υπάρχει πάθος για εξοπλισμούς στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι: «Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μαθηματικά αυτό είναι μάταιο και αποτελεί μια φαντασίωση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ελληνικός λαός. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η λύση στα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν είναι μέσω τρίτων μερών. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό να προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα προβλήματά τους σε προβλήματα τρίτων, όπως τουρκο-ευρωπαϊκά/αμερικανο-τουρκικά/τουρκο-νατοϊκά. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, το διμερές δίκαιο και την ιστορία, γι’ αυτό και είμαστε πολύ ήρεμοι. Η δύναμή μας πηγάζει από αυτή την αίσθηση δικαίου».

Ο Ακάρ επισήμανε ότι οι αντικειμενικές δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών, πολιτικών και απόστρατων στρατιωτικών δείχνουν ότι η Τουρκία έχει δίκιο: «Η θετική ατζέντα δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Εάν θέλετε να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα, πρέπει να αποφύγετε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές σχέσεις του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα αντιτίθεται σε ό,τι μπορεί να αποφέρει ακόμη και το παραμικρό όφελος σε εμάς με διάφορες δικαιολογίες.

Εμείς μιλάμε για διεθνές δίκαιο, για διαφάνεια και σχέσεις καλής γειτονίας. Για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ο σωστός τρόπος για τους Έλληνες γείτονές μας είναι να εγκαταλείψουν την επεκτατική τους νοοτροπία το συντομότερο δυνατό και να βάλουν τέλος στις αδιάλλακτες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την επιμονή και τις ικανότητες να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ