Στα 29,5 δισ. ευρώ οι δαπάνες για συντάξεις το 2022 – Τί θα γίνει με τα αναδρομικά


Στα 43,3 δισ. ευρώ τοποθέτησε η κυβέρνηση την «οροφή» των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για το 2022, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει  τις επιβαρύνσεις που θα προκληθούν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 προσδιόρισε στα 43,5 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2022 και στα 43,3 δισ. ευρώ τις δαπάνες τους.

Στις πιστώσεις των 43,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες για συντάξεις συνολικού ύψους 29,543 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,5 δισ. ευρώ σχετίζονται με την καταβολή κύριων συντάξεων και τα 4,03 δισ. ευρώ με την καταβολή επικουρικών.

Ωστόσο, στα σχετικά κονδύλια δεν έχουν προϋπολογιστεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ που εκτιμώνται πως θα είναι τα νέα αναδρομικά των συνταξιούχων για την αποπληρωμή των επιστροφών δώρων και μειώσεων επικουρικών που αναμένεται να επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι διεκδικήσεις αφορούν σε 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να αφορά στην επιστροφή των δώρων του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο, οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές, επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020 μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν στις κύριες συντάξεις.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ ακολούθησαν προσφυγές από οργανώσεις συνταξιούχων και τώρα αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης, η οποία θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών.

Δεδομένου του μεγάλου δημοσιονομικού βάρους που συνοδεύει την απόφαση η κυβέρνηση μελετά την επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις, αλλά και το ενδεχόμενο συμψηφισμού κάποιων εξ αυτών με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Η πρόταση αυτή δεν θα αφορά στα αναδρομικά επικουρικών γιατί εκεί δεν υπάρχει προσωπική διαφορά προς πιθανό συμψηφισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ