Στα 46.632 δολάρια το bitcoin – Ποιοι το θεωρούν «φούσκα» – Τι δείχνει η 12ετης πορεία του

Στις 8 Φεβρουαρίου ο Elon Musk της Tesla ανακοίνωσε ότι είχε επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια από τα αποθέματά της εταιρείας σε bitcoin. Τα νέα βοήθησαν στην αύξηση της ήδη ανεβασμένης τιμής του κρυπτονομίσματος κατά 10%, σε επίπεδα-ρεκόρ υψηλότερα των 44.000 δολαρίων. Σήμερα δε διαπραγματεύεται στα 46.632 δολάρια. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως στην περίπτωση του bitcoin, αυτό που ανεβαίνει μπορεί να καταρρεύσει εύκολα.

Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 και άρχισε να διαπραγματεύεται το 2009. Το 2010, η αξία ενός μεμονωμένου bitcoin αυξήθηκε από περίπου οκτώ εκατοστά του λεπτού σε οκτώ σεντ. Τον Απρίλιο του 2011 διαπραγματεύτηκε στα 67 σεντς, πριν ανέβει στη συνέχεια στα 327 δολάρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2015. Στις 20 Μαρτίου του περασμένου έτους το bitcoin διαπραγματευόταν στα 6.200 δολάρια, αλλά έκτοτε η τιμή του αυξήθηκε περισσότερο από επτά φορές. Σήμερα, κατά τους ειδικούς, το bitcoin είναι μια «τέλεια 12χρονη φούσκα».

Όπως αναφέρουν, το bitcoin δεν έχει σαφώς καμία «ισορροπία» αυτή τη στιγμή. Έχουμε μια παραλλαγή που καθιστά αναμφίβολα επικίνδυνη την επένδυση σε εγγενώς πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα του ιδιωτικού τομέα. Ο πραγματικός κόσμος φυσικά δεν περιορίζεται από το εύρος των πιθανών ισορροπιών που υποστηρίζονται από την κυρίαρχη οικονομική θεωρία που περιγράφεται εδώ. Αλλά αυτό καθιστά το bitcoin ακόμη πιο επικίνδυνο ως επένδυση.

Οικονομολόγοι όπως ο Γουίλεμ Μπούιτερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, αναφέρουν πως η πρόσφατη αγορά bitcoin από την Tesla δείχνει ότι ένας μεγάλος επιπλέον αγοραστής που εισέρχεται στην αγορά μπορεί να αυξήσει σημαντικά την τιμή του κρυπτονομίσματος, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω παρέμβασης, αλλά προειδοποιούν πως και μια έξοδος από αυτό από έναν μόνο σημαντικό παίκτη πιθανότατα θα είχε παρόμοιο αντίκτυπο στην αντίθετη κατεύθυνση.

Οι θετικές ή αρνητικές απόψεις που εκφράζουν οι παράγοντες της αγοράς θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή του bitcoin. Η θεαματική αστάθεια των τιμών του κρυπτονομίσματος δεν προκαλεί έκπληξη. Ελλείψει προφανούς θεμελιώδους αξίας, το bitcoin θα παραμείνει ένα παράδειγμα υπερβολικής μεταβλητότητας. Αυτό δεν θα αλλάξει με τον χρόνο.

Κατά τους οικονομολόγους, το bitcoin θα συνεχίσει να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς εγγενή αξία, του οποίου η αγοραία αξία μπορεί να είναι οτιδήποτε ή τίποτα. Αυτό σημαίνει πως μόνο όσοι έχουν υγιή όρεξη κινδύνου και ισχυρή ικανότητα απορρόφησης ζημιών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε αυτό.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here