Στις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή για το Ταμείο Ανάκαμψης


Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Στο αυριανό Ecofin αναμένεται να εγκριθούν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν, μεταξύ άλλων, απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στα πλαίσια του Eurogroup θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για το ευρώ, εστιάζοντας ιδίως στις συζητήσεις για την τραπεζική ένωση, με σκοπό την προετοιμασία των μελλοντικών εργασιών.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης και αναμένεται να επικεντρωθούν στις προοπτικές για το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την αξιολόγησή της με βάση την ανάλυση που εκπόνησε για τα προγράμματα σταθερότητας του 2021. Η συζήτηση θα χρησιμεύσει στην κατάρτιση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2022.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις ενός ψηφιακού ευρώ για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο σύνολό της. Θα επικεντρωθούν στην πολιτική του διάσταση, σεβόμενοι πλήρως τους ρόλους και τις εντολές όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων.

Αύριο, Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ