Χονγκ Κονγκ Andrea Ponti: Σχεδιαστής οραματίστηκε εκ νέου τον τρόπο που μετακινούμαστε μαζικά.

Χονγκ Κονγκ Andrea Ponti: Η πανδημία του κορωνοϊού μάστισε ιδιαιτέρως την επικράτεια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Όποιος είχε τρόπο να μετακινηθεί με δικό του όχημα, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.

Βλέποντας την αναγκαστική αλλαγή των ηθών, ο σχεδιαστής Andrea Ponti και ιδρυτής του ομώνυμου Ponti Design Studio είπε να οραματιστεί εκ νέου τον τρόπο που μετακινούμαστε μαζικά.

Οδηγός του ήταν η κοινωνική απόσταση. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που κρύβεται στην καρδιά του Island, του ηλεκτρικού και αυτόνομου τραμ που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το Χονγκ Κονγκ μετά την πανδημία (την πόλη όπου ζει ο Ponti).

«Όταν η πανδημία χτύπησε το Χονγκ Κονγκ, πολλοί άνθρωποι στράφηκαν σε ιδιωτικές λύσεις μετακίνησης, προκαλώντας μια δραματική αύξηση στην κίνηση, τη μόλυνση και τον θόρυβο», λέει χαρακτηριστικά. «Αυτό που κάνει ελκυστικό το Island είναι ότι βοηθά να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα».

Αντί λοιπόν ο κόσμος να κάθεται σε σειρές, εδώ οι θέσεις είναι διαταγμένες κυκλικά, σε «νησιά», ώστε να έχει ο ένας γυρισμένη την πλάτη στον άλλο. Το πλεονέκτημα διπλό: Όλοι έχουν οπτική πρόσβαση στα παράθυρα και ταυτοχρόνως διατηρούν την κοινωνική απόσταση.

«Για μένα αυτός είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος να μετακινείσαι, αλλά και ένας πιο ωραίος τρόπος να δεις τα αξιοθέατα της πόλης, να δεις το Χονγκ Κονγκ από μια άλλη οπτική».

Ο Ponti άρχισε να σχεδιάζει το πλήρως αυτοκινούμενο τραμ του τον Μάρτιο του 2020 και πλέον έχει ακόμα και έτοιμα πρωτότυπα στα χέρια του.

Πλέον το όραμά του βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών και μάλλον δεν θα αργήσει πολύ να το δούμε στους δρόμους, καθώς οι επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για την ιδέα του μόνο λίγοι δεν είναι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here