Σεξ Ψυχική Υγεία: Πώς η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί την ψυχική σας υγεία

Σύμφωνα με μελέτες, η σεξουαλική δραστηριότητα, με έναν σύντροφο ή διαμέσου του αυνανισμού, μπορεί να προσφέρει σημαντικά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη. Όπως η άσκηση, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση του αισθήματος της ευτυχίας.

Μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης, οικειότητας και αγάπης μεταξύ των συντρόφων, βελτιωμένη ικανότητα αντίληψης, αναγνώρισης και έκφρασης των συναισθημάτων, περιορισμό της ενεργοποίησης “ανώριμων” μηχανισμών ψυχολογικής άμυνας και μείωση του αισθήματος της δυσφορίας που προκύπτει από συναισθηματικές συγκρούσεις. 

Σε μεγαλύτερη ηλικία, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει την ευημερία των ατόμων, την αντιληπτική τους ικανότητα, και τις διεργασίες της σκέψης. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό οι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 50 και 90 ετών, να έχουν καλύτερη μνήμη και λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται κατάθλιψη και μοναξιά.

Επιπλέον, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, είτε με σύντροφο είτε δια αυνανισμού, μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε νεότεροι. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην απελευθέρωση οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του σεξ. Μέσω της σεξουαλικής πράξης, παράγεται μια ακόμη ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη. Χάρη στην οξυτοκίνη η σύνδεση μεταξύ των συντρόφων μπορεί να ενισχυθεί.

Αλλά, η συνεπής και αμοιβαία σεξουαλική ευχαρίστηση βοηθά επίσης στη σύνδεση των συντρόφων σε μια σχέση. Οι σύντροφοι αναφέρουν συχνά αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση, όταν εκπληρώνουν τις σεξουαλικές επιθυμίες, ο ένας του άλλου.

Τέλος, ο αυνανισμός, είναι μια σεξουαλική πρακτική που φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει, εξίσου, πολλά από τα οφέλη που αποκομίζουμε κατά τη σεξουαλική δραστηρίοτητα με σύντροφο. Έχει, όμως, επιπλέον και κάποια δικά του πλεονεκτήματα. Αρχικά, κατανοώντας το δικό μας σώμα – διαμέσου του αυνανισμού – ενισχύουμε την ικανότητα μας για οργασμούς. Αυτό ενδέχεται να ωφελήσει την αυτοεκτίμηση μας, καθώς και την αντίληψή μας περί της εικόνας του σώματός μας, επιτρέποντάς μας να είμαστε και να νιώθουμε πιο ασφαλείς στην σεξουαλική επαφή με το σύντροφό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here