Κάπνισμα : Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας


Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ο εγκέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση.” Οι καπνιστές διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και θανάτου που σχετίζεται με την άνοια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε το 2014 ότι το 14% των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα.

Συνολικά, οι τρέχοντες καπνιστές έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και 40% πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2015 για 37 διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE . Και όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος: Για κάθε 20 τσιγάρα την ημέρα, η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται κατά 34%.

Αύξηση για τον κίνδυνο εγκεφαλικού

  • Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι μαύροι, που έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους λευκούς, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού εάν καπνίσουν.
  • Από την άλλη πλευρά, μελέτες δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του υψηλότερου κινδύνου για εγκεφαλική βλάβη. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μία από τις επτά αλλαγές στον τρόπο ζωής, έδειξε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
  • Η διακοπή ανά πάσα στιγμή βοηθά. Όσο νωρίτερα το παραιτηθείτε, τόσο το καλύτερο, είπε η Jennifer Deal, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Ο Deal οδήγησε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας των καπνιστών μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου όταν σταμάτησαν, φτάνοντας τελικά σε ένα σημείο μετά από εννέα χρόνια όταν δεν ήταν υψηλότερο από εκείνους που δεν κάπνιζαν ποτέ.

“Το μήνυμα που βγαίνει από την έρευνά μας είναι ότι το νωρίτερο είναι καλύτερο”, δήλωσε ο Deal. «Η διακοπή στη μέση ζωή είναι καλύτερη από ό, τι αργότερα στη ζωή. Αλλά το να σταματήσεις ανά πάσα στιγμή είναι ευεργετικό».

Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν τους ηλικιωμένους, δήλωσε ο Τζόνσον, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην εύρεση των πιο αποτελεσματικών τρόπων για να βοηθήσουν τους ενήλικες 50 ετών και άνω να σταματήσουν το κάπνισμα. Περίπου το 17% των ατόμων ηλικίας 45 έως 65 ετών καπνίζουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , το οποίο είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 14% για όλους τους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Και οι μεγαλύτεροι καπνιστές είναι πιο πιθανό να καπνίζουν καθημερινά και λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να σταματήσουν από τους νεότερους καπνιστές.

Τα άτομα με ψυχικά προβλήματα είναι πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα

  • Τα άτομα με ψυχική ασθένεια είναι επίσης πιο πιθανό να καπνίζουν και να έχουν πιο δύσκολο χρόνο να σταματήσουν χωρίς βοήθεια. Τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ ατόμων με διάθεση, άγχους και έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας και άλλων διαταραχών είναι δύο έως πέντε φορές υψηλότερα από εκείνα του γενικού πληθυσμού και η έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την πορεία αυτών των ασθενειών. Περίπου 1 στους 4 ενήλικες στις ΗΠΑ έχει κάποιο είδος συμπεριφοράς για την υγεία. Συλλογικά, αυτή η ομάδα καπνίζει σχεδόν το 40% όλων των τσιγάρων που καταναλώνονται από ενήλικες σε αυτήν τη χώρα, σύμφωνα με το CDC .
  • Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή, είναι πιο επιρρεπείς σε πόθους όταν σταματούν, είπε ο Τζόνσον, οπότε χρειάζονται φάρμακα για να ελαχιστοποιήσουν την επιθυμία και συμβουλευτική για να τους βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσουν.

Ακολουθεί βίντεο για το κάπνισμα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ