Ντομάτα : Τα οφέλη της στο δέρμα


Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι ντομάτες μπορούν να προσφέρουν οφέλη για διάφορες ανησυχίες του δέρματος, όπως ανώμαλος τόνος δέρματος ή σημάδια γήρανσης. Ακολουθούν μερικά πιθανά οφέλη από την ενσωμάτωση των ντοματών στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος.

Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος

  • Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνους δέρματος χωρίς μελάνωμα, που περιλαμβάνουν καρκίνωμα βασικών κυττάρων και καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων.
  • Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται σε διαφορετικούς τύπους φρούτων. Αυτή η φυσική ένωση δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους.
  • Σύμφωνα με τους ερευνητές , το λυκοπένιο έχει επίσης ισχυρό αντικαρκινικό αποτέλεσμα σπουδές έχουν περιστραφεί γύρω από το διατροφικό λυκοπένιο.
  • Υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν αντικαρκινικά αποτελέσματα από τοπική εφαρμογή.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων

  • Οι ντομάτες δεν υποκαθιστούν το αντηλιακό, αλλά το λυκοπένιο στα φρούτα μπορεί να έχει φωτοπροστατευτικό αποτέλεσμα. Τρώγοντας ντομάτες μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από το ερύθημα ή το ηλιακό έγκαυμα που προκαλείται από το υπεριώδες φως .
  • Νέα μελέτη από το 2006 διαπίστωσαν ότι μετά από 10 έως 12 εβδομάδες κατάποσης λυκοπενίου ή προϊόντων τομάτας πλούσιων σε λυκοπένιο, οι άνθρωποι παρουσίασαν μειωμένη ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν είναι σαφές εάν μπορείτε να έχετε τα ίδια οφέλη από την τοπική εφαρμογή ντομάτας στο δέρμα σας.
  • Ενώ οι ντομάτες ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο ηλιακής βλάβης, χρησιμοποιείτε πάντοτε αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο για προστασία από ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος . Μερικές φορές τα «φυσικά» αντηλιακά μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό .

Μπορεί να προωθήσει την επούλωση των πληγών

  • Σύμφωνα με την Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά, 1 φλιτζάνι ντομάτα περιέχει περίπου 30 γραμμάρια βιταμίνης C.
  • Η βιταμίνη C βρίσκεται συνήθως στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος . Μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη νέων συνδετικών ιστών, οι οποίοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση πληγών και να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης .
  • Η εφαρμογή χυμού ντομάτας στο δέρμα σας θα σας δώσει αυτά τα ίδια οφέλη; Αυτό είναι ασαφές. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της εφαρμογής χυμού από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C απευθείας στο δέρμα σας.

Ακολουθεί βίντεο για την ντομάτα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ