Σαρηγιάννης για μετάλλαξη Delta: Ένας φορέας μπορεί να κολλήσει 9 άτομα σε μισό λεπτό


Κορονοϊός: Στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας αλλά και τη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης στον Real Fm Θεσσαλονίκης 107,1 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων υποστήριξε πως σε αυτή συνέβαλε η «χαλάρωση των μέτρων που υπήρξε και υπάρχει ακόμα» αλλά και η «ανάπτυξη της μετάλλαξης Delta, προφανέστατα και στη Θεσσαλονίκη», σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων στελεχών του ιού.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Delta, την παραλλαγή που έχει ανησυχήσει τις αρχές σε πολλές χώρες, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, την Alpha, και πάνω από 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως ένας φορέας της μετάλλαξης Delta σε περιβάλλον δίχως ανοσία μπορεί να μεταδώσει σε 8 – 9 ανθρώπους τον ιό, πολύ εύκολα, σε διάστημα μισού λεπτού, το πολύ. «Με το στέλεχος της Ουχάν, αντίθετα, θέλαμε 15 λεπτά σε κοντινή απόσταση και να μιλάμε προκειμένου να υπάρξει μετάδοση», υποστήριξε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι», λοιπόν, «ότι είναι δύσκολο να το αποφύγεις αν δε τηρείς κάποια μέτρα», όπως οι αποστάσεις, η μάσκα κλπ., συνέχισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Epsilon, ο καθηγητής είπε πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα με αυτή την παραλλαγή στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα αυτού του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περίπτωση νόσησης, γεγονός που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι ο εμβολιασμός όπως και η τήρηση των μέτρων είναι η μόνη λύση, συμπληρώνοντας πώς ο καιρός δεν μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ενός τέτοιου ιού.

Καταλήγοντας ο καθηγητής, είπε πως καλώς ελήφθησαν νέα μέτρα, δεδομένης της αυξητικής τάσης της πανδημίας, τόσο στη Θεσσαλονίκη – όπου η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όπως εκτίμησε – όσο και γενικότερα στη χώρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων θα είναι με μετάλλαξη Delta.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ