Αποζημιώσεις ενοικίων: Διπλή πληρωμή έως την ερχόμενη Παρασκευή

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που ολοκληρώνει τους σχετικούς ελέγχους και έχει εντοπίσει “λαθρο-δικαιούχους” ενοικιαστές ( για «κουρεμένα» ενοίκια από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Αύγουστο) θα αποστείλει email σε περίπου 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τους εξηγήσει για πιο λόγο δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ, μετά τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που «έτρεξε» στις 338.528 δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2020, απέρριψε 79.306 δηλώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δικαιούνταν κρατική αποζημίωση.

Μεταξύ των δηλώσεων που απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται:

  • 783 γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν πληττόμενος,
  • 981 δηλώσεις γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο,
  • 791 δηλώσεις γιατί είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση

Αύριο (Πέμπτη 18/2)  ή την Παρασκευή η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να πιστώσει τους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου και θα τρέξει τις πληρωμές για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες θα λάβουν την αποζημίωση στις αρχές Μαρτίου.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή ανοίγει το ενδεχόμενο για την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Ειδικότερα, τον επόμενο μήνα απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

  • Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α).
  • Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
  • Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
  • Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Το λιανεμπόριο.

Για πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% (αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ). Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here