Σημαντικά ζητήματα διπλής φορολόγησης ανακύπτουν για Σουηδούς και Έλληνες


Περιπλοκές στις εμπορικές συναλλαγές, στις επενδύσεις και την μετοχική παρουσία Σουηδών υπηκόων στην Ελλάδα αναμένεται να φέρει η κατάργηση της ισχύος της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, κατόπιν μονομερούς ανάκλησής της από τη Σουηδία. Ο κίνδυνος είναι οι έμποροι και επενδυτές να πληρώνουν διπλό φόρο σε Σουηδία και Ελλάδα για τα κέρδη που καταγράφουν από τη δραστηριοποίηση τους στις δύο χώρες.

Ειδικότερα, η Σουηδία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να τερματίσει την 1η Ιανουαρίου 2022 την ισχύ της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία είχε συναφθεί το 1961, θεωρώντας ότι οι συνταξιούχοι που εντάσσονται στο φορολογικό καθεστώς προσέλκυσης δικαιούχων αλλοδαπής σύνταξης που θέσπισε η Ελλάδα το 2020 απολαμβάνουν εξαιρετικά ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης (7%) ως προς τα εισοδήματά σουηδικής πηγής, ειδικά τις συντάξεις και τα κεφαλαιακά κέρδη. Εκτός από την Ελλάδα, η Σουηδία κατήργησε και τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας που είχε συνάψει με την Πορτογαλία.

Η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας επέλυε, μέχρι σήμερα, σημαντικά ζητήματα διπλής φορολόγησης, όπως ο καθορισμός κριτηρίων για την άρση της διπλής φορολογικής κατοικίας φυσικών ή νομικών προσώπων, η φορολογική αντιμετώπιση της μόνιμης εγκατάστασης και η αποφυγή της διπλής φορολόγησης κατά τις πληρωμές μεταξύ προσώπων εγκατεστημένων έκαστο σε κάθε ένα από τα δύο εμπλεκόμενα κράτη.

Ειδικότερα, υπό την ισχύ της σύμβασης, τα κεφαλαιακά κέρδη από την εκποίηση κινητής περιουσίας φορολογούνται αποκλειστικά στη χώρα κατοικίας ενώ οι ανώτατοι συντελεστές του φόρου επί των τόκων και δικαιωμάτων καθορίζονται σε 10% και 5% αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχείρηση εγκατεστημένη στην Ελλάδα καταβάλλει τόκους ή δικαιώματα σε επιχείρηση εγκατεστημένη στη Σουηδία και οφείλεται φόρος στην Ελλάδα με βάση το εσωτερικό δίκαιο, δεν εφαρμόζονται οι συντελεστές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, 15% και 20% αντίστοιχα, αλλά οι χαμηλότεροι συντελεστές της σύμβασης.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα παύσουν να ισχύουν μετά την κατάργηση της ισχύος της σύμβασης, με αποτέλεσμα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατοικούν στη μία χώρα, αλλά έχουν εισοδήματα που πηγάζουν από την άλλη χώρα να πρέπει να επανεξετάσουν τα φορολογικά ζητήματα που τα αφορούν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ