O ΠΟΥ προειδοποιεί : Μην αναμιγνύετε μόνοι σας τα εμβόλια – Θα προκληθεί χάος


Αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες να μην αποφασίζουν μόνοι τους για τα σκευάσματα και το χρόνο λήψης τους -ιδίως στις χώρες με λιγοστά αποθέματα- απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας οτι μόνον οι αρμόδιες αρχές Υγείας έχουν τη σχετική δικαιοδοσία. Θα προκληθεί χάος αν συμβεί κάτι τέτοιο λένε οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα της ανάμειξης των εμβολίων.

Εν αναμονή της δημοσίευσης νέων ερευνών για την ανάμειξη των εμβολίων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους πολίτες να μην αναμειγνύουν σε καμία περίπτωση μόνοι τους εμβόλια από διάφορους κατασκευαστές και να αφήνουν τις σχετικές αποφάσεις στις δημόσιες αρχές υγείας.

«Είναι λίγο επικίνδυνη αυτή η τάση», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμινάθαν σε διαδικτυακή ενημέρωση τη Δευτέρα με θέμα τις ενισχυτικές λήψεις.

«Θα επικρατήσει μία χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα λάβει δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση». Χαρακτήρισε τη μείξη εμβολίων «ζώνη χωρίς δεδομένα», αλλά αργότερα διευκρίνισε τα σχόλιά της σε ένα μεταμεσονύχτιο tweet.

«Τα άτομα δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων», έγραψε. «Αναμένονται δεδομένα από μελέτες συνδυασμού και αντιστοίχισης διαφορετικών εμβολίων – πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλεια».

Ορισμένες μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα από την ανάμειξη εμβολίων, αλλά αυτά βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να τα στηρίξουν.

Η ανάμειξη εμβολίων θεωρείται ως επιλογή σε ορισμένες χώρες όπου η προσφορά από ένα συγκεκριμένο εμβόλιο είναι χαμηλή. Ωστόσο, ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για την περίπτωση όπου τα άτομα θα αποφασίζουν μόνα τους ποια εμβόλια θα πάρουν και σε ποιο χρονικό διάστημα, χωρίς καθοδήγηση από τις υγειονομικές αρχές.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια δήλωσε τον Ιούνιο ότι το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη δόση μετά από μια αρχική δόση AstraZeneca, εάν η τελευταία δεν είναι διαθέσιμη.

Μια κλινική δοκιμή από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη για να διερευνήσει την ανάμειξη του σχήματος των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer. Η δοκιμή επεκτάθηκε πρόσφατα για να συμπεριλάβει τα εμβόλια Moderna και Novovax.

Η προειδοποίηση από τον ΠΟΥ σημειώνεται την ώρα που το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το εμβόλιο κοροναϊού που αναπτύχθηκε από κοινού από τις Pfizer και BioNTech ως επιλογή δεύτερης δόσης για τα άτομα που εμβολιάστηκαν την πρώτη φορά με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού του Βιετνάμ βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, με λιγότερα από 300.000 άτομα μέχρι τώρα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca και την περασμένη εβδομάδα έλαβε 97.000 δόσεις του εμβολίου mRNA των Pfizer / BioNTech .

«Τα εμβόλια Pfizer θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του AstraZeneca 8-12 εβδομάδες πριν», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ισπανίας και της Νότιας Κορέας, έχουν ήδη εγκρίνει μια τέτοια ανάμειξη δόσεων κυρίως λόγω ανησυχιών για σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μια ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός Pfizer και AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματικός, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ