Έκθεση – κόλαφος στη Βρετανία: Η MI5 μπορούσε να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν πολλές αποτυχίες από εκείνους που παρακολουθούσαν τον δράστη

Η βρετανική MI5 (η υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελεί μέρος των μυστικών υπηρεσιών της) έχασε ευκαιρίες να αποτρέψει την επίθεση αυτοκτονίας του 2017 σε μια συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, αναφέρουν σε σημερινή τους έκθεση βουλευτές.

Η Βρετανία βίωσε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017 οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους και ήταν οι φονικότερες μετά την επίθεση της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν πολλές αποτυχίες από εκείνους που παρακολουθούσαν τον δράστη, τον 22χρονο Βρετανό Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Λιβύη. Ο Αμπεντί ήταν γνωστός στην MI5 από το 2014, αλλά η περίπτωσή του δεν είχε ποτέ παραπεμφθεί σε κάποιο πρόγραμμα αντιτρομοκρατίας και η MI5 δεν του είχε επιβάλει περιορισμό στις μετακινήσεις.

Επίσης είχε επισκεφθεί έναν εξτρεμιστή σύνδεσμό του στη φυλακή, αλλά ούτε η αστυνομία ούτε η MI5 είχαν προβεί σε ενέργειες μετά την επίσκεψη αυτή.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπήρξε μια σειρά από αποτυχίες στον χειρισμό της υπόθεσης του Σαλμάν Αμπεντί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντόμινικ Γκριβ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Παρότι είναι αδύνατο να πούμε αν, σε περίπτωση που αυτές (οι αποτυχίες) δεν είχαν υπάρξει, θα είχε προληφθεί η καταστροφική επίθεση στις 22 Μαϊου, έχουμε συμπεράνει ότι, ως αποτέλεσμα των αποτυχιών, χάθηκαν πιθανές ευκαιρίες να αποφευχθεί η επίθεση», κατέληξε ο Γκριβ.

«Η αστυνομία και η MI5 κάνουν ό,τι μπορούν»

«Η βρετανική κυβέρνηση, η αστυνομία και η MI5 κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν την εξελισσόμενη απειλή της τρομοκρατίας και έχουν υποβληθεί σε ελέγχους έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων τον περασμένο χρόνο», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

«Έπειτα από τις επιθέσεις, η κυβέρνηση, η αστυνομία και η MI5 υποβλήθηκαν σε μια σειρά από ενδελεχείς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πατάξουμε την εξελισσόμενη απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός.

«Ευχαριστώ την ISC για την έκθεσή της, την οποία θα εξετάσουμε και θα απαντήσω επισήμως εν ευθέτω χρόνω», είπε ο Τζαβίντ.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here