Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προς επενδυτές στον απόηχο της υπόθεσης Reddit – GameStop

Το Reddit είναι μια ιστοσελίδα συγκέντρωσης ειδήσεων, περιεχομένου και συζήτησης. Εγγεγραμμένα μέλη υποβάλλουν περιεχόμενο στην ιστοσελίδα, όπως εικόνες, συνδέσμους, κείμενα, τα οποία συζητούνται με άλλους χρήστες.

Μέσω του του Reddit ξεκίνησε η φρενίτιδα συναλλαγών που εκτόξευσε παροδικά τις μετοχές της εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop και της εταιρείας λειτουργίας κινηματογράφων AMC Entertainment.

Η μαζική αγορά μετοχών από ερασιτέχνες traders που ακολουθήσαν συστάσεις μέσω του Reddit οδήγησαν σε ακραίες διακυμάνσεις τις τιμές των μετοχών των εν λόγω εταιρειών.

Με αυτή την αφορμή η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών (ESMA) προειδοποίησε σήμερα τους μικροεπενδυτές να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αγορές και πωλήσεις μετοχών.

«Ένα βασικό βήμα για κάθε επενδυτή πριν λάβει μία επενδυτική απόφαση είναι να συλλέξει επενδυτική πληροφόρηση από αξιόπιστες πηγές, έχοντας κατά νου τους επενδυτικούς στόχους του, τα οφέλη της διαφοροποίησης και την ικανότητα να αντέξει ζημιές», ανέφερε η ESMA.

Αν και οι κανόνες και οι δομές της αγοράς είναι διαφορετικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι ανάλογες καταστάσεις πιθανόν να εμφανισθούν στην ΕΕ, σημείωσε η Αρχή. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυξάνεται ο αριθμός των μικροεπενδυτών που προχωρούν σε αγορές μετοχών.

Η ESMA ανέφερε ότι η αυξημένη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στην Ευρώπη βοηθά στην εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους όταν αγοράζουν μετοχές που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Η οργάνωση ή εφαρμογή συντονισμένων στρατηγικών συναλλαγών ή εντολών σε συγκεκριμένες συνθήκες και χρονικό διάστημα για να αλλάξει η τιμή μίας μετοχής μπορεί να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς, σημείωσε η Αρχή.

«Αντίστοιχα, ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί όταν αναρτώνται πληροφορίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με έναν εκδότη ή ένα χρηματοπιστωτικό μέσο, καθώς η δημοσίευση λανθασμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών μπορεί επίσης να αποτελεί χειραγώγηση της αγοράς», πρόσθεσε.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here